Auteur: Jan Bouius Datum: 19-02-2020

Van de zotte?

Hoewel gisteren veel geschreven is dat de omzetwaarschuwing van Apple een goede wake-up call is voor de beleggers, lijkt de beurs niet stuk te krijgen. De Dow daalde weliswaar 166 punten (0,56 procent), maar de technologie index NASDAQ trok zich nergens wat van aan en perste er zelfs een nieuwe all-time high slotstand uit. En Apple zelf? Dat opende 4 procent lager, maar sloot uiteindelijk met een minnetje van 1,83 procent. Geen vuiltje aan de lucht lijkt het.

Intussen tast iedereen wel in het duister over de impact van het virus. Het lokt gekke reacties van de analisten uit. Zo kon u gisteren in ons beursbericht lezen dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in het meest negatieve scenario voor de beurzen rekening houdt met een daling van ruim 20 procent. De analisten kunnen niet meer goed inschatten hoe groot de economische schade ten gevolge van het coronavirus gaat worden. Nog maar een goede week geleden voorspelde datzelfde Goldman Sachs dat de negatieve impact op de economische groei in het eerste kwartaal grotendeels zou worden goedgemaakt in het tweede en derde kwartaal. Ze wisten daarbij zelfs te becijferen dat de totale jaarwinst voor de S&P 500 bedrijven voor dit jaar met 30-60 procent beknot zou worden vanwege het virus. Maar op de door hen eerder verwachte jaarwinst van 174 dollar is dat redelijk te verwaarlozen.

Moodswings

De moodswing van de analisten van Goldman Sachs valt echter in het niet bij die van de Tesla analist Adam Jonas van Morgan Stanley. Zag hij het aandeel Tesla vorig jaar nog in een slecht scenario naar 10 dollar dalen, afgelopen week voorspelde hij een koers van 1.200 dollar in een optimistisch scenario. Voor het aandeel Tesla, dat dit jaar toch al met een goede rit bezig is, betekende het gisteren wederom een koerssprong van 7,3 procent. Daarmee is het aandeel sinds 1 januari jl. in waarde verdubbeld.

Gekke beurstijden

Het zijn wat dat betreft gekke beurstijden. Maar laten we eerlijk zijn, aandelen zijn soms net als Gucci-tasjes, Cartier-horloges of Dom Perignon-champagne. Hoe duurder ze worden, des te gewilder ze zijn. Dit in tegenstelling tot geld. Dat is er tegenwoordig in zo’n grote overvloed dat niemand het meer wil hebben. Banken rekenen er zelfs negatieve rente voor. Dat zorgt weer voor een vlucht naar rendement waardoor staatsobligaties van bijvoorbeeld Griekenland zo veel gekocht worden dat daar zelfs de tienjaars rente onder 1 procent is terechtgekomen.

Gekke tijden en wispelturige voorspellingen. Als belegger moet je je daar niet al te veel van aantrekken. Dat hoeft ook niet als je maar een duidelijk beleggingsplan voor ogen hebt en je eraan houdt. Zorg voor een goede buffer van risicomijdend vermogen, van zeg 5 tot 10 jaar, en trek je van al die stemmingswisselingen en schommelingen in je risicodragende vermogen niet al te veel aan. Natuurlijk moet je dan wel degelijk en goed gespreid belegd zijn. Uiteindelijk kom je daar het verst mee, dat wijzen onderzoeken telkens weer uit.