Auteur: Jan Bouius Datum: 20-01-2021

Van goeden huize

Vandaag staan de schijnwerpers vooral gericht op de inauguratie van Joe Biden, als 46e president van de Verenigde Staten. Een goede voorzet op wat hij van plan is werd gisteren al gegeven door oud-voorzitter van de Fed: Janet Yellen, die minister van Financiën wordt. Op een hoorzitting in de Senaat verdedigde zij alvast de economische beleidslijnen en stimuluspakketten van Biden. Het is iets waar de aandelenmarkten momenteel wel pap van lusten. Op Wall Street gingen de indices dan ook eensgezind hoger, met de technologie index Nasdaq als dagwinnaar met een plus van 1,53 procent.

De gebruikelijke uitzondering op die eensgezindheid zagen we bij de financials, die blijkbaar al iets te ver op de muziek waren vooruitgelopen. Zo daalde het aandeel van zakenbank Goldman Sachs met meer dan 2 procent, terwijl de kwartaalcijfers boven alle verwachtingen uitkwamen. De omzet in het vierde kwartaal steeg met 18 procent naar 11,74 miljard, wat 1,8 miljard dollar hoger was dan consensus. Daarbij kwam de winst per aandeel uit op 12,08 dollar waar analisten op slechts 7,47 dollar hadden gerekend. Tja, het bezit van de zaak is blijkbaar weer eens het einde van het vermaak.

ASML trekt beurzen omhoog

Of ASML van betere huize komt of dat de verwachtingen voor de vierde kwartaalcijfers minder hoog gespannen waren laten we in het midden, maar dat ook hier de resultaten flink boven verwachting uitkwamen staat buiten kijf. Het is eigenlijk jammer dat de onderneming nog geen 100 jaar bestaat, anders hadden ze zo het predicaat Koninklijk verdiend. De Nederlandse hofleverancier voor de chipindustrie behaalde in het vierde kwartaal van het coronajaar 2020 een winst van 1,35 miljard euro, bijna 20 procent meer dan een jaar daarvoor en 34 procent hoger dan consensus. Ook de behaalde omzet van 4,25 miljard euro was hoger dan de verwachte 3,73 miljard euro.

Topman Peter Wennink blijft positief over de toekomst. Dat is niet zo verwonderlijk, want in verscheidene branches is er vandaag de dag een groot tekort aan chips. Met name in de automobielsector lopen de tekorten hoog op en is het vechten om elke chip. Diverse autofabrikanten hebben een deel van hun personeel al noodgedwongen naar huis moeten sturen. Een en ander vertaalt zich in een hoge vraag naar chipmachines door klanten als Samsung en TSMC. Voor het komende kwartaal verwacht ASML hierdoor een omzet te behalen tussen 3,9 en 4,1 miljard euro, hoger dan de tot nu toe verwachte 3,7 miljard euro. De brutowinstmarge zal naar verwachting iets boven de 50 procent uitkomen.

Door de fraaie winstcijfers stelt het bestuur voor om het dividend over 2020 met 15 procent te verhogen naar 2,75 euro per aandeel. Het goede nieuws en de fraaie vooruitzichten zorgen ervoor dat de koers van het aandeel, dat de afgelopen vijf jaar al is vervijfvoudigd, vandaag met ruim 2 procent stijgt. En aangezien ASML met zijn marktkapitalisatie het zwaarst vertegenwoordigd is in de AEX en het één na grootste fonds is in de Euro Stoxx 50 na LVMH, trekt het met zijn goede cijfers vandaag de beurzen in Europa mooi omhoog.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten