Auteur: Martine Hafkamp Datum: 25-02-2019

Van uitstel…

Beleggers zijn goed geluimd nu president Trump in een tweet heeft laten weten de deadline met betrekking tot de handelsbesprekingen met China op te schuiven. Hij is erg tevreden over de geboekte vooruitgang en zal binnenkort met de Chinese president Xi om tafel zitten om de lijst met gemaakte afspraken te bekrachtigen. Het haalt op korte termijn in ieder geval de druk van de ketel wat betreft de zorgen over de wereldwijde economie. Het kan een positieve invloed hebben op niet alleen het sentiment maar ook op de investeringsbereidheid van ondernemingen. Nu maar hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt. De beurs van Shanghai vierde in ieder geval feest met een stijging van 5,6 procent. Europa doet het iets kalmer aan, maar ook hier staat het merendeel van de aandelen in de plus.

Hapklaar pakketje

Ondertussen begint de overnamecarrousel weer te draaien. In Nederland is de langverwachte overname van Sandd door PostNL een feit. Sandd was al langer een hapklaar pakketje en de overname is goed nieuws gezien de fors hogere koers van het aandeel PostNL. De aankondiging dat, om de aanschaf te kunnen bekostigen, aandeelhouders van PostNL naar verwachting de komende twee jaar geen dividend op de rekening krijgen bijgeschreven wordt ter kennisgeving aangenomen. Er moet voor de overname overigens nog wel toestemming worden verkregen van de Nederlandse mededingingsautoriteit.

Vonk in de koers van Roche

De Zwitserse farmaceut Roche maakt vandaag bekend het Amerikaanse Spark Therapeutics, gespecialiseerd in gentherapie, over te nemen voor 114,50 dollar per aandeel, een premie van ongeveer 122 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. Daarmee komt het totale overnamebedrag uit op 4,3 miljard dollar. Ongeveer 16 procent van de aandeelhouders zag niet wat Roche blijkbaar wel zag in het bedrijf, want zij zaten short in het aandeel. De shorts staan nu in hun short, om het maar eens beeldend uit te leggen.

Terug naar Spark. Het bedrijf heeft een sterke pijplijn. Het paradepaardje daarin is SPK-8001, een nieuwe gentherapie voor de behandeling van hemofilie A, een bloedstollingsziekte. Naar verwachting zullen daarvoor dit jaar de fase 3 testen worden opgestart. Daarnaast wordt er gewerkt aan therapieën voor onder andere de behandeling van hemofilie B, de ziekte van Pompe en de ziekte van Huntington.

De overname komt op een mooi moment en past mooi binnen de medicijnenrange waar Roche zelf ook actief is. Tijdens de publicatie van de jaarcijfers, die beter waren dan verwacht, bleek dat de introductie van nieuwe medicijnen tegen kanker, multiple sclerose en hemofilie succesvol was. Voor dit jaar verwacht Roche dan ook een lage tot middel enkelcijferige groei. In die pijplijn investeert Roche graag gegeven het feit dat het supertrio Rituxan, Herceptin en Avastin van Roche steeds meer last krijgt van biosimilars. Hoewel vandaag de vonk in de koers van het aandeel uitblijft zijn wij bij Fintessa van mening dat Roche met de aanschaf van Spark een goede zet doet. Met een koerswinstverhouding van 14 is het aandeel Roche goedkoper dan het lange tijd is geweest. Gecombineerd met een dividendrendement van 3,3 procent houden wij het aandeel voor onze cliënten graag in portefeuille.