Auteur: Martine Hafkamp    Datum: 19-09-2022

Veel beweging en onrust

De komende weken zal het sentiment onder beleggers waarschijnlijk nog steeds heel onzeker blijven. De winstwaarschuwing van FedEx vorige week en de enorm negatieve koersreactie daarop was daar een levend voorbeeld van. De aandacht zal deze week hoofdzakelijk gericht zijn op de rentebesluiten van de diverse centrale banken en de toelichting die daarbij gegeven zal worden. Daarbij zal die van de Amerikaanse centrale bank op woensdag ongetwijfeld de meeste aandacht krijgen.

Hoewel het Amerikaanse inflatiecijfer vorige week tegenviel zal de vergelijkingsbasis, en dat is de huidige hoge inflatie, naar verwachting een verder sterk oplopende inflatie in de komende maanden steeds meer afremmen. Rekenkundig is het haast onmogelijk dat de inflatie in het huidige tempo zal blijven stijgen. Normaal gesproken zou de inflatie na verloop van tijd wat moeten gaan dalen. De hoge prijzen zullen echter wel nog lang een serieuze uitdaging blijven voor de autoriteiten. Bovendien heeft de ontwikkeling uit de vorige periode van hoge inflatie ons geleerd dat diezelfde inflatie ook erg volatiel kan zijn. In de periode van de Great Inflation (1965-1982) bleken er voortdurend grote schommelingen in te zijn met grote koersstijgingen en -dalingen op de beurzen.

Dat zou voor de komende jaren ook wel eens het beeld kunnen worden. Dat beeld bestaat dan uit sterk op en neer gaande inflatie en voortdurend op en neer bewegende beurzen. Uiteindelijk bleken beleggers er overigens in deze periode nauwelijks op achteruit te zijn gegaan, terwijl de inflatie toch hoge pieken bereikte. Sterker nog, in 1982 stond de Dow Jones op ongeveer hetzelfde niveau als in 1965. Als je het dividendrendement meerekent, viel het resultaat al helemaal niet tegen. Het waren weliswaar geen ‘goudgerande’ beleggingsjaren, maar van een ‘einde der tijden’ was evenmin sprake.

Dat is iets wat beleggers goed voor ogen moeten houden. Aandelen bieden tenslotte, beter dan spaargeld, obligaties of andere assets, de beste bescherming tegen inflatie. De beste manier om je als belegger teweer te stellen tegen de prijsstijgingen lijkt toch vooral een keuze voor bedrijven met voldoende pricing power waardoor ze de mogelijkheid hebben om de gestegen kosten aan de afnemer of klant te kunnen doorberekenen.

Natuurlijk moeten beleggers altijd met meer dan één scenario rekening houden. Zo zou de oorlog in Oekraïne gezien de meest recente ontwikkelingen ook wel eens korter kunnen duren dan tot voor kort steeds werd aangenomen. In dat geval ziet de wereld er opeens ook weer anders uit. Het sentiment is nu wel heel erg somber. Professionele beleggers dekken veel neerwaartse risico’s af met derivaten en er wordt veel cash aangehouden. Dat kan betekenen dat er vroeg of laat een (sterke) rally op komst is, want dat geld moet weer een keer aan het werk worden gezet. Bovendien is het onmogelijk om de markt te timen. Je kunt wel (even) uitstappen omdat je niet meer tegen de waardeschommelingen van je portefeuille kan, maar wanneer stap je dan weer in?

Porsche op waarde geschat?

Volkswagen heeft ook geen zin om als gevolg van dat onzekere beurssentiment de geplande beursgang van Porsche af te blazen. Afgelopen zondag werd bekendgemaakt dat de prijsrange van de aandelen Porsche die naar de beurs worden gebracht is vastgesteld op 76,50-82,50 euro. Daarmee komt de waarde van Porsche uit op 70-75 miljard euro en wordt het een van de grootste Europese beursgangen ooit. De interesse voor de beursgang is enorm. Niet alleen de staatsfondsen van Qatar, Abu Dhabi en Noorwegen hebben ingetekend, maar ook bijvoorbeeld T.Rowe Price. Zoals bekend is de helft plus één van de te plaatsen aandelen wel stemgerechtigd. Die gaan naar de oprichters van Porsche. Die hebben toegezegd daar een premie van 7,5 procent voor neer te leggen. De aandelen Porsche moeten 29 september in de notering gaan.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten