Auteur: Krist Plaizier Datum: 11-02-2021

Veel vraag naar aandelen HAL Trust

Het zit HAL Trust lekker mee deze maand en daarom wordt er veel gehandeld in het aandeel. Gemiddeld bedraagt de aandelenomzet zo’n 11 duizend stuks per dag. Maar sinds begin deze maand is de vraag naar het aandeel aanzienlijk toegenomen met als gevolg dat de aandelenkoers stijgt. Vandaag steeg het aandeel al snel met ruim 7 procent in de opening waardoor het aandeel al meer dan 17 procent gewonnen heeft dit jaar.

De extra aandacht voor de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm heeft een aantal redenen. De extra handel in HAL Trust begon op 3 februari. Er was toen geen bedrijfsnieuws maar er verscheen wel een interessante analyse op beleggersplatform IEX. Vervolgens kwam er op 9 februari het nieuws naar buiten dat brillenconcern EssilorLuxottica de overname van GrandVision (eigenaar van de brillenketens Eyewish en Pearl) toch wil doorzetten. De Frans-Italiaanse maker van brillen en lenzen heeft bij de Europese Commissie extra voorstellen ingediend om de zorgen over een gebrek aan concurrentie na de overname weg te nemen. De Europese Commissie heeft toegezegd de voorstellen te zullen bestuderen en 12 april met een besluit te komen. GrandVision is de grootste deelname van HAL Trust en in geval van een overname door EssilorLuxottica komen er miljarden aan boekwinst bij de investeerder vrij. Ondertussen is het 45,2 procent-belang dat HAL Trust heeft in de beursgenoteerde maritieme onderneming Boskalis flink in waarde toegenomen. Boskalis heeft enkele bijzondere orders binnengehaald waardoor het aandeel dit jaar met ruim 14 procent is gestegen. Dit betekent een plus van grofweg 200 miljoen euro voor de deelneming van HAL.

Beursgang Coolblue

Gisteren schreven we al dat online retailer Coolblue meer dan 2 miljard euro omzet heeft behaald in 2020, een plus van ruim 33 procent. De winst van de thuiswinkel steeg met 137 procent naar 114 miljoen euro. HAL Trust heeft een 49 procent-belang in Coolblue. Vandaag maakte HAL bekend dat het een beursgang van Coolblue op Euronext Amsterdam overweegt. Dat zou zelfs nog dit jaar kunnen plaatsvinden. Mocht HAL (een deel van) het belang naar de beurs brengen, dan zal dit bedrijf ongetwijfeld een fors hogere waardering gaan krijgen dan waarvoor het belang in de boeken staat. Kortom, een forse boekwinst ligt in het verschiet. Beleggers zien dit ook en kopen alvast wat aandelen HAL Trust.

Olieprijs naar niveau van voor de coronapandemie

Gisteren maakte het Amerikaanse energieagentschap EIA bekend dat de Amerikaanse olievoorraden fors zijn gedaald. Eind vorige week bedroeg de voorraad ruwe olie 469 miljoen vaten. Dit is ruim 6,6 miljoen vaten minder dan de week daarvoor en het laagste niveau sinds maart 2020. Analisten verwachtten een stijging met 985 duizend vaten. Maar ook in de Verenigde Staten heerst Koning Winter en wordt er flink gestookt.

Sinds begin november 2020, toen we zicht kregen op een vaccin tegen Covid-19, is er een versnelling in de stijging van de olieprijs gekomen. Nu we aan het vaccineren zijn geslagen wereldwijd, is het de verwachting dat we met z’n allen op redelijk korte termijn meer zullen gaan autorijden en vooral vliegen. En dus worden fossiele brandstoffen duurder, ook al is de vraag er nu nog niet. Afgelopen maandag brak de prijs van Brent-olie door de 60 dollar per vat en daarmee is de olie weer net zo duur als eind januari 2020, pre-corona dus.

De olieprijs stijgt niet alleen vanwege een verwachte hogere vraag naar olie op redelijk korte termijn. Ook het aanbod blijft beperkt. De olieproducerende landen, verenigd in OPEC+, schroefden ‘vrijwillig’ de productie naar beneden. Vooral grote producent Saoedi-Arabië deed flinke concessies door in februari en maart nog eens 1 miljoen vaten minder te zullen produceren, bovenop de afspraken binnen OPEC+.

Analisten vragen zich af hoe ver de olieprijzen nog zullen stijgen. De hogere prijzen lokken meer productie uit vanuit andere delen van de wereld. Zo is een opbrengst van 60 dollar per vat weer voldoende voor veel Amerikaanse schalieolieproducenten om winstgevend te kunnen zijn. En zij zijn niet gebonden aan de productiebeperkingen die OPEC+ zichzelf heeft opgelegd.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten