Auteur: Joop van de Groep  Datum: 25-08-2023

Verliest Amerikaanse economie momentum?

Een aantal analisten waren voorafgaande aan de kwartaalcijfers van chipproducent Nvidia nogal sceptisch over de ontstane AI-hype. Er werd derhalve door analisten met meer dan normale belangstelling gekeken naar de omzetcijfers van het meest waardevolle chipbedrijf wereldwijd. Nvidia maakte de hooggespannen verwachtingen meer dan waar.

Tech onder druk

De tot de verbeelding sprekende prestaties van de producent van de meest krachtige rekenchips ter wereld namen de aandelenindices in het algemeen en de chipsector in het bijzonder op sleeptouw. Het sentiment sloeg echter gaandeweg de handelsdag om in mineur. Nvidia waarschuwde dat strengere Amerikaanse exportbeperkingen een risico vormen voor de verkoop van chips aan China op langere termijn. Vrijwel gelijktijdig waarschuwde zakenbank JPMorgan in een rapport voor de negatieve gevolgen van de nog steeds hoge voorraden bij de klanten van de Europese toeleveranciers aan de halfgeleidersector. Het rapport viel bij beleggers niet in goede aarde. Gisteravond sloten de aandelenbeurzen op Wall Street in het rood met als negatieve uitschieter de technologiebeurs Nasdaq met een daling van 1,9 procent.

Inkoopmanagers

Afgelopen woensdag bleek uit de voorlopige cijfers van S&P Global dat de activiteiten in de Amerikaanse dienstensector deze maand zijn vertraagd. De inkoopmanagersindex daalde van 52,3 naar 51. De index voor de industrie daalde nog harder van 49 naar 47. Beide indices samengevoegd lieten een daling zien van 52 naar 50,4. Dit is het laagste niveau van de afgelopen 6 maanden. De stand van de index rond de 50 duidt erop dat de economie een pas op de plaats maakt. Volgens S&P Global roepen de uitkomsten van de indices vragen op over de kracht van de Amerikaanse economie.

Jackson Hole

Vandaag zijn alle ogen gericht op de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt om 16:00 uur en zijn Europese evenknie Christine Lagarde is om 21:00 uur aan de beurt.

De algemene verwachting is dat de opstelling van Powell zo neutraal mogelijk zal zijn. Gisterochtend gaf Philadelphia Fed-voorzitter Patrick Harker al een schot voor de boeg. Hij krijgt steeds meer signalen van bankiers en captains of industry dat het recordtempo van de renteverhogingen nog door de economie geabsorbeerd moet worden. Een rentepauze is derhalve meer dan welkom om op adem te komen. Harker is van mening dat het huidige monetaire beleid van de Fed voorlopig in stand moet worden gehouden. Ondanks het verlies aan momentum is het nog te vroeg om te spreken van “missie geslaagd” omdat de inflatie nog altijd te hoog is. 

De vraag is in hoeverre het huidige restrictieve monetaire beleid voldoende is om de inflatie te beteugelen zonder dat de economie in een recessie belandt. Beleggers hopen vanuit Jackson Hole hierop antwoord te krijgen.

De Europese beurzen staan rond het middaguur in het groen en lijken daarmee voor te sorteren op een goede tijding.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten