Auteur: Joop van de Groep Datum: 21-08-2020

Verliest economie momentum?

Persbureau Bloomberg meldde dat de Chinese miljardair Jack Ma binnen een paar weken Ant Group naar de beurs wil brengen. De verwachting is dat Ant Group een dubbele notering gaat krijgen op de beurzen van Hongkong en Shanghai. 

Ant Group is onder meer eigenaar van de betaaldienst Alipay, de Chinese tegenhanger van PayPal. Alibaba heeft een belang van 33 procent in Ant. Jack Ma stond aan de wieg van zowel Ant als Alibaba. Bij de laatste financieringsronde in 2018 werd de financiële dienstverlener op 150 miljard dollar gewaardeerd. Nu mikt Ma op een waardering van circa 225 miljard dollar. Het Chinese fintechbedrijf streeft ernaar om ergens tussen de 10 en 15 procent van het aandelenkapitaal naar de beurs te brengen. Dit betekent dat de beursgang zomaar 30 miljard dollar kan opbrengen en dat zou meer zijn dan het huidige record dat op naam staat van Saudi Aramco

In december jongstleden kreeg het Saudische staatsoliebedrijf een notering aan de Tadawul, de beurs van Riyad. Met de introductie werd 25,6 miljard dollar opgehaald. Het oude record stond op naam van het Chinese Alibaba dat in 2014 met de beursintroductie 25 miljard dollar heeft opgehaald.
Jack Ma is er alles aangelegen om met de beursgang van Ant Group het beursintroductierecord weer in handen te krijgen. Als dat lukt dan is het Chinese fintechbedrijf in één klap meer waard dan de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley samen.

Pre-corona

Eerder deze week kwam Alibaba met de kwartaalcijfers. De omzet steeg met 34 procent op jaarbasis en de winst steeg met maar liefst 124 procent. De Chinese online retailer meldde bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat het aantal actieve online klanten het afgelopen jaar is gestegen tot 742 miljoen. Alleen al in de maand juni kwamen er 28 miljoen online shoppers bij. De Chinese consumenten worden steeds actiever op hun mobiele telefoon. De snelle uitrol van het 5G netwerk in China gaat er naar verwachting voor zorgen dat de gemiddelde schermtijd van de mobiele telefoons gaat stijgen met 37 procent. Van deze stijging gaan ook de online retailers profiteren. Volgens Alibaba liggen de consumentenbestedingen in China alweer op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. 
Andermaal een bevestiging dat de Chinese economie de coronacrisis achter zich heeft gelaten.

Bedrijvigheid

Of dit ook geldt voor de Europese economie is maar zeer de vraag. Vanochtend zijn de Europese inkoopmanagersindices van de industrie- en dienstensector bekend geworden. De index voor de Europese industrie daalde licht van 51,8 naar 51,7 deze maand. Vooral de Franse industrie daalde onverwacht onder de 50 waardoor er sprake is van krimp. Ook de bedrijvigheid in de Europese dienstensector ontwikkelde zich minder positief dan waarop economen hadden gerekend. Het lijkt erop dat het economisch herstel in de eurozone hapert. 

De aandelenbeurzen hebben moeite om richting te zoeken. Beleggers kijken vanmiddag uit naar de inkoopmanagersindices in de Verenigde Staten. De wekelijkse aanvragen voor de WW-uitkeringen stegen gisteren weer boven de 1 miljoen en de (politieke) impasse omtrent het verlengen van de steunmaatregelen voorspellen weinig goeds. Het zou zomaar kunnen dat de inkoopmanagersindices in augustus net als in Europa aangeven dat de economie momentum verliest.