Auteur: Martine Hafkamp Datum: 11-01-2021

Verwacht het onverwachte

De eerste handelsweek van het jaar heeft beleggers er weer eens fijntjes aan herinnerd dat er altijd rekening moet worden gehouden met onverwachte gebeurtenissen. Want hoe waarschijnlijk was het nu dat vorige week het Capitool bestormd zou worden door fanatieke aanhangers van Trump die zich niet willen of wilden neerleggen bij zijn verkiezingsnederlaag? En wie had vervolgens kunnen denken dat de financiële markten eigenlijk helemaal niet reageerden op deze ingrijpende gebeurtenis? Sterker nog, de Amerikaanse aandelenbeurzen bereikten nieuwe hoogste punten ooit op de hoop dat de aanstaande president Joe Biden met omvangrijke steunpakketten voor de Amerikaanse economie zal komen. De aanleiding daarvoor is het commentaar dat Joe Biden gaf met betrekking tot het tegenvallende banenrapport van afgelopen vrijdag. Kijken we naar heel vorig jaar, dan zien we dat er in de Verenigde Staten totaal 9,4 miljoen banen verloren zijn gegaan. Maken we de vergelijking met 2009, het hoogtepunt van de kredietcrisis, dan zien we dan er toen ‘slechts’ vijf miljoen banen in de prullenbak verdwenen. Zo bezien is er nog een lange weg te gaan en het is dan ook niet voor niets dat Biden aangaf dat er steun zal komen voor MKB-bedrijven, toch de ruggengraat van de economie, niet alleen in Nederland maar ook in de Verenigde Staten. Als Joe Sixpack geen werk heeft zal hij ook geen geld kunnen uitgeven en komt de economie niet op gang.

De dollar bleef stabiel ten opzichte van de euro en het Britse pond. De olieprijs liep op aangezien de Amerikaanse olievoorraden al vier weken achtereenvolgens dalen en de OPEC eerder vorige week onverwacht tot een productiebeperking besloot. Vooruitlopend op zijn aanstaande presidentschap doen Democraten-vriendelijke aandelen het extra goed. Bij Fintessa hebben wij voor onze cliënten bijvoorbeeld Darling Ingredients (bio-ethanol) en Constellation Brands (bier, wijn, sterke drank en wiet) in portefeuille. De eerste is in nog geen maand tijd met bijna 22 procent in waarde opgelopen, de tweede met bijna 12 procent.

Ondertussen is Trump definitief van Twitter en andere social media verbannen, is het doek gevallen voor de social media app Parler, de app waar zo’n 10 miljoen Trump-fanaten berichten de wereld in konden slingeren, en zetten de Democraten in op een nieuwe impeachment procedure vanwege zijn op zijn minst dubieuze rol in die bestorming van het Capitool. Het is de tweede impeachment procedure die Trump aan z’n broek krijgt. De Democraten zullen deze week eerst aan vicepresident Pence vragen of hij Trump wegens ongeschiktheid uit zijn functie wil zetten onder het vijfentwintigste Amendement. Mocht Pence daar niet toe bereid zijn, dan zal er een wetsartikel in stemming worden gebracht om de afzettingsprocedure te starten. Het hoofddoel is dat Trump de pas wordt afgesneden om over vier jaar opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap, want een afgezette president kan nooit meer herkozen worden. Het kan dus nog een hete week worden in politiek Washington.

Cijferseizoen op komst

Deze week wordt er een echt begin gemaakt met het cijferseizoen. In de Verenigde Staten openen de belangrijkste (zaken)banken de boeken. Enerzijds wordt er verwacht dat zij minder omzet (gemiddeld 5 procent lager) en winst (gemiddeld 10 procent lager) zullen rapporteren dan in 2019, maar aan de andere kant hebben een goede paar laatste maanden van het jaar ruimte gecreëerd voor het kunnen inkopen van eigen aandelen in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat zou goed nieuws zijn voor aandeelhouders want vanaf de uitbraak van de coronapandemie maart vorig jaar waren de banken hier vrijwillig mee gestopt. Afgelopen december liet de Fed tot verrassing van veel beleggers weten dat banken weer eigen aandelen mochten gaan inkopen. Zo zie je maar, beleggers kunnen vaker het onverwachte verwachten…

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten