Auteur: Joop van de Groep Datum: 28-02-2020

Vingers aan de knoppen

Op de aandelenbeurzen in Azië heerste vanochtend een nerveuze stemming onder beleggers na de uitverkoop op Wall Street gisteravond. De belangrijkste graadmeters in New York verloren deze week al meer dan 10 procent en beleefden hierdoor de slechtste week sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Het betekent ook dat er formeel sprake is van een beurscorrectie. 

De organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) liet weten dat de uitbraak van het virus tot flinke verstoring in de aanvoer van goederen vanuit Azië kan leiden. De OESO verwacht dat de komende maanden de wereldhandel verder zal afnemen.

Minder groei verwacht

Volgens economen van de Bank of America groeit de mondiale economie dit jaar minder hard door de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Eerder voorspelde de Bank of America nog een wereldwijde groei van 3,1 procent. Maar nu de epidemie grote delen van de Chinese economie heeft lamgelegd verwacht de grootste commerciële bank van de Verenigde Staten dat de mondiale groei dit jaar uitkomt op slechts 2,8 procent. Dit is de laagste groei in meer dan tien jaar. Overigens verwachten de economen niet dat de huidige epidemie de omvang krijgt van een pandemie als gevolg waarvan de economische activiteiten in veel steden stil komt te liggen. 

Over hoogtepunt heen

In Tokio sloot de Nikkei index 3,7 procent lager. Deze week raakte de Japanse hoofdindex na vijf verliesbeurten op rij bijna 10 procent kwijt, de slechtste beursweek in vier jaar tijd. Bij het scheiden van de markt in Tokio liet de Chinese beursgraadmeter in Shanghai een minder grote daling van 2,6 procent zien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het nieuws dat de corona-epidemie over het hoogtepunt heen lijkt te zijn. Het aantal nieuwe besmettingen ligt volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten op het laagste niveau in ruim een maand tijd.

Ondanks het goede nieuws uit China over het coronavirus neemt Japan vrij drastische maatregelen om de verspreiding van het virus de kop in te drukken. Japan wil koste wat het kost de Olympische Spelen in Tokio deze zomer door laten gaan. Vanaf morgen gaat attractiepark Disneyland Tokio voor twee weken dicht. Aanstaande maandag sluiten de lagere en middelbare scholen in het hele land voor een maand de deuren. 

Herstel

De Amerikaanse futures wijzen op een lager opening van de aandelenbeurzen op Wall Street vanmiddag. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er voor de S&P 500, inclusief deze week, 26 correcties geweest. De gemiddelde daling van deze correcties bedroeg 13 procent. Het volledig herstel van de S&P 500 na de correctie duurde gemiddeld vier maanden. 
Als wij ervan uitgaan dat deze correctie een gemiddelde correctie is, dan daalt de index nog twee tot drie procent voordat het herstel begint. Vingers aan de knoppen dus.