Auteur: Jan Bouius Datum: 22-01-2020

Virus nog weinig vat op de beurs

De angst voor een uitbraak van het Corona-virus hield de beurzen heel even in z’n greep, maar al gauw gingen de handelaren weer over tot de orde van de dag. De Dow Jones wist het verlies tot 0,52 procent te beperken en de NASDAQ daalde met 0,19 procent. Uiteraard kregen wel the usual suspects uit de reisbranche een tik te verwerken. Zo daalde bijvoorbeeld het aandeel Booking Holdings, de grootste beursgenoteerde online reisorganisatie ter wereld met 3,1 procent. Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines en United Airlines leverden respectievelijk 4,2 en 4,9 procent in.

Wat hebben Prosus en Alphabet met elkaar gemeen?

Er vielen ook hoogvliegers te noteren. Zo stegen de aandelen van Uber Technologies, waarvan de beursgang vorig jaar niet bepaald succesvol was, met 7 procent. Daarmee staat het aandeel sinds de start van het jaar bijna 26,5 procent hoger. De reden voor de stijging van gisteren had twee oorzaken. Allereerst maakte de onderneming bekend de Indiase tak van Uber Eats te verkopen aan maaltijdbezorger Zomato. Dit in ruil voor een 9,99 procent belang in Zomato en 35 miljoen dollar cash. Uber Eats heeft de wens de nummer 1 of 2 in de markt te willen zijn, maar kon de strijd met Zomato en marktleider Swiggy, samen goed voor 80 procent van de markt, niet aan. Daarom gaat men nu voor de mogelijkheid om mee te profiteren van de nummer 2 in de markt. Ook voor Swiggy, waarin het ‘Nederlandse’ Prosus een belang van 39 procent heeft, is dat positief omdat ze hiermee een geduchte concurrent verliezen.

Daarnaast benoemde Morgan Stanley analist Brian Nowak de aandelen Uber nog als zijn top internet stock pick voor 2020. Hij verwacht een verbetering van de winstmarges bij de Uber taxi’s en bij Uber Eats, mede door verliesgevende onderdelen af te stoten. De verkoop van Uber Eats India past helemaal in dit straatje, want dat scheen toch 20 miljoen dollar per maand te ‘verbranden’.

Ubers taxidienst grootste concurrent Lyft wist in het kielzog 3 procent koerswinst bij te schrijven. Als dit zo doorgaat of zelfs maar rond het huidige niveau blijft, betekent dat voor Alphabet een fraaie winstsprong in het eerste kwartaal. Viel de winst in het derde kwartaal 2019 nog tegen door het verplichte actueel waarderen van beursgenoteerde investeringen, dan zou Alphabet daar nu een flinke rugwind van kunnen krijgen. Volgens Bloomberg heeft Alphabet momenteel 4,17 procent van de aandelen Uber en 4,39 procent van die van Lyft in handen.

Ander positief nieuws voor Alphabet komt deze week uit Davos. Volgens een tweet van Trump heeft hij een ‘great discussion’ gevoerd met Macron over de zogenaamde digitaks die Frankrijk wil instellen. Dat zou betekend hebben dat Alphabet 3 procent omzetbelasting zou moeten gaan betalen over de omzet die het in dat land behaalt. Als vergelding zouden de Verenigde Staten vanaf eind januari hogere invoerheffingen instellen op bijvoorbeeld Franse wijn en kaas. Maar beide heren doen wat water bij die wijn en stellen het een en ander uit om in de tussentijd aan een bredere overeenkomst te werken. Of Alphabet er geheel aan ontkomt, is echter nog de vraag. Volgens de Wall Street Journal wordt alleen de effectieve inning uitgesteld in afwachting van het succes van de vervolggesprekken. Wordt vervolgd!

Naspers verkoopt extra aandelen Prosus

Overigens staan de aandelen van het al eerdergenoemde Prosus vandaag ruim 2,5 procent lager. Moederbedrijf Naspers heeft via een versnelde bookbuilding-procedure 22 miljoen aandelen van de hand gedaan tegen 67,50 euro per stuk. Dit betreft 1,4 procent van alle aandelen. Naspers houdt nog 72,5 procent van de aandelen. De verkoop komt niet geheel onverwacht. Naspers wil immers minder afhankelijk worden van haar belang in Tencent, dat het grootste belang in Prosus is. Voor de reële waarde van de aandelen Prosus maakt deze tijdelijke daling niets uit en wij houden de aandelen voor onze cliënten dan ook stevig vast.