Auteur: Joop van de Groep Datum: 19-03-2021

Vol gas inzetten op groene waterstof

De olieprijzen namen gisteren een duikvlucht. Een vat Amerikaanse olie zakte met bijna 9 procent, de op één na sterkste daling sinds de uitbraak van het coronavirus. Oliehandelaren zijn bezorgd over de mogelijke daling van de vraag naar olie. De vertragingen bij de vaccinaties kunnen namelijk het economisch herstel in de weg staan. Ook de minder sterke vraag naar olie vanuit China en de snel stijgende coronabesmettingen in Brazilië maken de oliehandelaren kopschuw.

Sancties

Na de machtswisseling in Washington DC is het een tijdje rustig geweest op het geopolitieke vlak, tot gisteren. De nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken, roept bedrijven op die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland, onmiddellijk te stoppen met de werkzaamheden. Volgens de Amerikaanse regering krijgt Rusland door de gasleveranties meer invloed op Europa omdat het project Europa verdeelt. Europese landen zoals Polen en de Oekraïne zijn namelijk fel tegen het gasproject
De geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland nemen toe nu Antony Blinken dreigt met sancties. Afgelopen woensdag riep Rusland zijn ambassadeur terug uit de Verenigde Staten. Een manier waarop Rusland terug kan slaan is het dumpen van olie op de markt waardoor de prijs verder onder druk komt te staan. Het Internationaal Energieagentschap schatte de kans op verdere olieprijsstijgingen eerder deze week al klein in vanwege de verdere stijging van de olievoorraden.

Waterstofcoalitie

Om minder afhankelijk te zijn van de internationale energieleveranciers is het voor Nederland belangrijk om vol in te zetten op de ontwikkeling van “groene waterstof”. Begin deze maand heeft de Waterstofcoalitie, een groep van 39 industriebedrijven, havens, lokale overheden en wetenschappers, plannen gepresenteerd zodat binnen één kabinetsperiode een basisketen voor waterstof kan worden gerealiseerd. In 2025 kan Nederland in Europa een voortrekkersrol vervullen als het gaat om de productie, het transport, het gebruik en opslag van waterstof. De Waterstofcoalitie verwacht dat de productie van waterstof door gebruik te maken van zon- en windenergie over 9 jaar rendabel is. Het gebruik van fossiele energie kan hierdoor voor een groot gedeelte vervangen worden door waterstof. 

Keuzes maken

Het staatsbedrijf Gasunie gaat maar liefst 7 miljard euro investeren in de verbeteringen van het gasleidingennetwerk. Met deze investeringen wil de Gasunie het netwerk tot en met 2030 geschikt maken voor waterstof
Er zijn plannen voor de bouw van elektrolysefabrieken in de Eemshaven door energiebedrijf Vattenfall en in Rotterdam door een groep bedrijven waaronder Air Liquide en Akzo Nobel. Royal Dutch Shell (zit overigens niet in de waterstofcoalitie) bouwt in de buurt van Keulen de grootste elektrolysefabriek ter wereld.

Het is aan het nieuwe kabinet om keuzes te maken. Gaan we door met het van het gas halen van de huizen? Voor de Nederlandse huishoudens betekent dit een kostenpost van 15 tot wel 40 duizend euro om de woning te verduurzamen. Of gaat het nieuwe kabinet investeren in de ontwikkeling en gebruik van waterstof?
Vrijwel alle politieke partijen zijn enthousiast over groene waterstof. Dus ligt het voor de hand dat het nieuwe kabinet vol gas gaat inzetten op groene waterstof.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten