Auteur: Krist Plaizier Datum: 27-06-2019

Voorlopig bestand in handelsoorlog?

Volgens de South China Morning Post is er een voorlopig handelsbestand gesloten tussen China en de Verenigde Staten in aanloop naar de G20-top van komend weekend. Dit meldt persbureau Reuters. Details over het staakt het vuren worden pas later bekend gemaakt. Het lijkt er echter op dat aanvullende Amerikaanse importheffingen op zo’n 300 miljard dollar aan Chinese goederen voorlopig van de baan zijn. Trump spreekt met zijn Chinese evenknie over hun onderlinge handelsrelatie in het Japanse Osaka komende zaterdag om half twaalf ’s-ochtends lokale tijd. Volgens de Chinese krant was dit voorlopige bestand een voorwaarde om tot een gesprek te komen.

Via omwegen business as usual

Het heeft enkele weken geduurd, maar inmiddels heeft de internationale handel tussen China en de Verenigde Staten nieuwe wegen gevonden om handelsbelemmeringen als importtarieven en sancties te vermijden. Zo heeft de handel zich verlegd via tussenstations. Rechtstreekse im- en export tussen de beide landen verloopt nu steeds meer via landen als Vietnam of Mexico. Ook is veel productie verplaatst naar deze buurlanden van China of de Verenigde Staten. Zo is er strikt genomen geen handel tussen China en de Verenigde Staten. Maar uiteindelijk komen de producten en halffabricaten nog steeds gewoon aan op de oorspronkelijke bestemming, zoals vanouds.

Huawei

Enkele weken geleden kreeg een Chinees bedrijf meer specifiek te maken met het handelsconflict tussen beide landen. Onder het mom van spionage, overigens nog nooit bewezen, werd het Amerikaanse bedrijven verboden om nog langer zaken te doen met het Chinese Huawei. Ook een zeventigtal andere Chinese bedrijven werden door het Amerikaanse ministerie van handel op een zwarte lijst geplaatst. Onder andere Google besloot toen niet langer mobiele Huawei telefoons van Android-updates te gaan voorzien. De definitieve ban werd 90 dagen uitgesteld tot na de zomer, maar inmiddels hebben juristen van de met de handelsban getroffen Amerikaanse ondernemingen wegen gevonden om gewoon te kunnen blijven leveren aan Huawei.

Volgens persbureau Bloomberg zou Huawei nog steeds ‘Amerikaanse’ geheugenchips van Micron geleverd krijgen en microprocessoren van Intel. Ook Qualcomm blijft Huawei gewoon van chips voorzien. De Amerikaanse wetgeving biedt hen hiertoe de ruimte en dus er is niets illegaals gaande. Zo bepaalt de wetgeving bijvoorbeeld dat wanneer minder dan 25 procent van een product in de Verenigde Staten is gemaakt, het product niet als Amerikaans kan worden aangemerkt en derhalve gewoon geleverd kan worden aan Huawei. Zelfs als het hoofdkantoor van de producent in de Verenigde Staten staat. Als technologie gemaakt is door buitenlandse dochtermaatschappijen, kunnen de producten aangemerkt worden als niet-Amerikaans en kan er geleverd worden aan Huawei. Genoemde bedrijven hadden de levering even opgeschort in verband met het exportverbod, maar zouden nu de levering weer hebben opgestart nu deze omweg is gevonden, door juristen is onderzocht en akkoord bevonden en de productie is verplaatst. Overigens blijven updates, installatie- en reparatiewerkzaamheden wel onder de exportban vallen, ook voor niet-Amerikaanse producten. Dus dit blijft een punt van zorg.

Beleggers waren blij met de gevonden oplossing. Zo kan de halfgeleiderindustrie, die het moeilijk heeft sinds een paar maanden vanwege minder orders, toch verder werken aan een herstel van de sector. Want afnemer China is daarin natuurlijk een hele belangrijke factor. Meer dan 60 procent van de vorig jaar verkochte 470 miljard dollar aan halfgeleiders had een connectie met China. Intel steeg gisteravond met bijna 3 procent op de, overigens niet door de genoemde bedrijven bevestigde, berichten. Qualcomm steeg met ruim 3,3 procent. Micron Technologies steeg zelfs met meer dan 13 procent. Maar een deel van deze stijging had ook zeker te maken met de beter dan verwachte derde kwartaalcijfers waarmee het bedrijf naar buiten kwam. Ook ziet Micron ‘vroege tekenen van herstel’ op de markt, hetgeen beleggers eveneens kon bekoren. Andere chipproducenten als NXP, AMD, Texas Instruments en Nvidia profiteerden mee.