Auteur: Joop van de Groep Datum: 16-04-2021

Voorlopig geen beurscorrectie

De Dow Jones sloot gisteren voor het eerst boven de 34.000 punten na een stijging van 0,9 procent. Ook de S&P 500 index bereikte een nieuw all-time-high van 4.170 punten. Het optimisme onder de beleggers werd aangewakkerd door sterke macro-economische data en goede kwartaalcijfers van diverse bedrijven.

Rentedaling

Op de Amerikaanse arbeidsmarkt gaat het de goede kant op. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week met maar liefst 193.000 naar 576.000. Economen hadden gerekend op 710.000 eerste steunaanvragen.
Naast de bemoedigende arbeidsmarktcijfers viel met name de sterke stijging van de detailhandelsverkopen in maart op. De verkopen stegen met 9,8 procent op maandbasis veel harder dan de 6,1 procent waarop de markt had gerekend. De consumentenbestedingen bepalen voor ongeveer tweederde de omvang van de Amerikaanse economie. De detailhandelsverkopen vielen derhalve in goede aarde bij de beleggers.

Des te opmerkelijker was de daling van de Amerikaanse kapitaalmarktrente. Het rendement op de staatsleningen met een looptijd van tien jaar daalde met 10 basispunten naar 1,53 procent. Normaliter leidt een krachtig economisch herstel tot oplopende inflatie. Wellicht dat de woorden van de Fed-voorzitter eerder deze week van invloed zijn op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkten. Jerome Powell gaf aan dat eerst het opkoopprogramma wordt afgebouwd voordat de rente aangepast gaat worden. Een renteverhoging dit jaar is daarom zeer onwaarschijnlijk. De daling van de rente zorgde er wel voor dat de technologiebeurs Nasdaq gisteren op Wall Street de grootste stijging liet zien met 1,3 procent.

Krachtig herstel

Niet alleen in Amerika maar ook in China stegen de detailhandelsverkopen sterk. De verkopen stegen in maart met 34,2 procent op jaarbasis veel harder dan de 28 procent waarop door economen gerekend was. Op maandbasis was de toename 1,75 procent. De Chinese economie is op jaarbasis weliswaar hard gegroeid maar bleef iets achter bij de verwachtingen. Wellicht dat de iets minder uitbundige industriële groei hier debet aan is geweest. 

Het krachtige herstel van de Chinese economie zien wij ook terug in de tot nu toe gepubliceerde bedrijfscijfers. Gisteravond nabeurs kwam Alcoa met de resultaten. De aluminiumproducent heeft het beste kwartaal van de afgelopen twee jaar achter de rug vanwege de sterke vraag naar aluminiumproducten vanuit China.
Vanochtend kwam de Duitse autofabrikant Daimler met voorlopige resultaten. Daimler presteerde in het eerste kwartaal aanzienlijk beter dan verwacht. De vraag naar auto’s van Mercedes trok in alle regio’s aan maar vooral in China. Op 23 april worden de definitieve cijfers gepresenteerd.
Cosmeticagigant L’Oreal zit er ook mooi bij. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 10 procent op jaarbasis. Met name de prestaties van de dermatologische cosmetische divisie en de vraag vanuit China vielen daarbij op. De cijfers waren beter dan verwacht en L’Oreal ziet dit jaar zowel de omzet als de winst verder stijgen. Dit is ook goed nieuws voor Nestlé met zijn belang van 23 procent in het cosmeticabedrijf.

Bullish

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, kwam gisteren met de kwartaalcijfers. De winstgevendheid lag iets boven de marktconsensus. Topman en oprichter Larry Fink meldde in de toelichting op de kwartaalcijfers aan zakenzender CNBC dat hij zeer optimistisch is over de aandelenbeurzen. De uitzonderlijke monetaire en fiscale stimuleringen en de sterke bedrijfscijfers zullen de aandelenmarkten op korte termijn een verdere impuls kunnen geven. De vermogensbeheerder ziet voorlopig geen beurscorrectie omdat er nog veel geld aan de zijlijn staat. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten