Auteur: Joop van de Groep  Datum: 27-01-2023

Voorraadvorming ondersteunt economische groei VS

Gisteren kwam een reeks positieve macro-economische cijfers in de Verenigde Staten naar buiten. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalden van 192.000 naar 186.000. Dit is het laagste aantal sinds april vorig jaar. De orders duurzame goederen stegen in december veel harder dan verwacht vanwege de sterke vraag naar vliegtuigen. The Commerce Department publiceerde gisteren de eerste groeiramingen van de Amerikaanse economie over het afgelopen kwartaal. Het Bruto Binnenlands Product is in het vierde kwartaal gegroeid met 2,9 procent op jaarbasis. Economen hielden rekening met een groei van 2,8 procent. Overigens neemt de economische groei wel af. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 3,2 procent. 

De consumentenbestedingen, goed voor een derde van de economische groei, stegen met 2,1 procent iets minder hard dan het kwartaal daarvoor. In het derde kwartaal stegen de uitgaven van de consumenten nog met 2,3 procent. De overheidsuitgaven zorgden voor een bijdrage aan de groei van 0,64 procent. Het opbouwen van de voorraden droeg maar liefst 1,5 procent bij aan de economische groei. Uiteraard zijn er ook sectoren waarbij sprake is van afnemende economische activiteiten. De woningbouw ligt al enige kwartalen onder druk. In het vorige kwartaal daalden de bouwuitgaven met bijna 27 procent. Hierdoor werd de economische groei 1,3 procent negatief beïnvloed.

De inflatie is in het vierde kwartaal behoorlijk hard gedaald. De Personal Consumption Expenditures price index (PCE-prijsindex) daalde van 4,8 naar 3,2 procent. De kern PCE-prijsindex, exclusief energie en voeding, liet een daling zien van 4,7 naar 3,9 procent.

Vandaag kijken de beleggers uit naar de PCE-prijsindices over de maand december. De ontwikkelingen van de kerninflatie kan namelijk van invloed zijn op de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank volgende week woensdag.

Bedrijfsnieuws

Archer Daniels Midland (ADM) kwam gisteren met de kwartaalcijfers. Het bedrijf is één van de grootste voedingsproducenten ter wereld. Dagelijks worden oogsten getransformeerd naar producten die verwerkt worden in voedsel, veevoer en energie. ADM heeft het grootste wereldwijde oogst-transport netwerk en is actief in meer dan 75 landen.

De grootste divisie Ag services & Oilseeds liet beduidend betere cijfers zien in het afgelopen kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 46 procent van 810 miljoen dollar naar bijna 1,2 miljard dollar als gevolg van de sterke vraag naar gewassen en hernieuwbare diesel. De omzetstijging in de grootste divisie was meer dan voldoende om de omzetdaling in de andere twee divisies, Carbohydrate Soluction en Nutrition, te compenseren.

De winst per aandeel kwam met 1,93 dollar fors hoger uit dan de 1,84 dollar waarop analisten hadden gerekend. De winstgevendheid van ADM lag voor het veertiende kwartaal op rij aan de bovenkant van de analistenconsensus. 

Over heel 2022 is de vrije kasstroom uitgekomen op 5,3 miljard dollar. Hiervan gaat 2,3 miljard dollar terug naar de aandeelhouders in de vorm van inkoop van eigen aandelen en dividend. ADM is met recht een dividendaristocraat omdat het bedrijf voor het vijftigste opeenvolgende jaar het dividend heeft verhoogd. Ditmaal is het dividend met 12,5 procent verhoogd naar 45 dollarcent per kwartaal. Het dividendrendement komt na de verhoging uit op ruim 2 procent op basis van de slotkoers van gisteren.

Stora Enso, één van de grootste papier- en verpakkingsproducent ter wereld, heeft vorig jaar maart aangekondigd om vier van de vijf papierfabrieken af te stoten. Stora Enso heeft een strategische keuze gemaakt om verder duurzaam te groeien. Het bedrijf gaat zich steeds meer richten op de productie van hernieuwbare verpakkingsmaterialen en duurzame bouw- en biomaterialen.

Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat de waardering van de papierfabriek in Hylte (Zweden) gedaald is naar 18 miljoen euro. De verwachting is dat deze fabriek in het komende half jaar verkocht gaat worden aan Sweden Timber. Vanwege de waardedaling neemt Stora Enso dit kwartaal een “papierenverlies” door 35 miljoen euro extra af te schrijven. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten