Auteur: Joop van de Groep Datum: 13-12-2019

Vrijdag de dertiende

De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft de Britse verkiezingen ruimschoots gewonnen. Vanochtend stond de teller al op 364 zetels, ruim boven de drempel van 326 zetels voor een meerderheid in het Lagerhuis. De premier wil eind volgende week zijn Brexit-deal in stemming brengen om daarmee zijn gevleugelde uitspraak “Let’s get Brexit done” ten uitvoer te brengen. Als alles volgens plan verloopt, zullen de Britten op vrijdag 31 januari 2020 uit de Europese Unie stappen. 

De financiële markten haalden opgelucht adem nu er aan de ruim 3 jaar durende onzekerheid rondom de Brexit een einde is gekomen. Nadat bekend werd dat Boris Johnson een ruime overwinning zou halen, steeg de waarde van het Britse pond met 2,8 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Tegenover de euro steeg het pond naar de hoogste waarde sinds het brexitreferendum.

De aandelenbeurzen in Londen stonden aanzienlijk in de plus. Met name de bedrijven die afhankelijk zijn van de interne markt waren in trek. De brede FTSE 250 klom maar liefst 4 procent, de grootste stijging sinds 2010 op één dag. De toonaangevende FTSE 100 liet een minder uitbundige stijging zien van 1,5 procent omdat deze index voornamelijk uit exportbedrijven bestaat die juist last hebben van een duurder pond.

BIG DEAL

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldde op basis van gesprekken met ingewijden dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening heeft gezet onder de voorlopige handelsdeal met China. Dit betekent dat de nieuwe importheffingen die aanstaande zondag zouden ingaan voorlopig van de baan zijn. Bovendien zijn de Verenigde Staten bereid om de bestaande importheffingen op Chinese goederen te halveren. In ruil hiervoor moet China volgend jaar voor 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten importeren. Dit betekent een verdubbeling van de Chinese import sinds het uitbreken van de handelsoorlog, waardoor de handelsbalans tussen beide economische grootmachten meer in evenwicht komt. 

Het opschorten van de extra importheffingen is goed nieuws voor Amerikaanse consumenten. De prijsstijgingen van elektronica zoals laptops en smartphones maar ook van kleding, schoenen en speelgoed zijn voorlopig van de baan. De vraag is of Trump in het verkiezingsjaar 2020 kan aankomen met prijsstijgingen op consumentengoederen. De verwachting is dat Trump zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten niet op het spel wil zetten met extra importheffingen op Chinese goederen, waardoor de kans op verdere escalatie van de handelsoorlog volgend jaar aanzienlijk kleiner is geworden.

Rustige kerstdagen

In tegenstelling tot vorig jaar lijkt het erop dat de financiële markten rustige kerstdagen tegemoet kunnen zien. De centrale banken van Europa en de Verenigde Staten zien voorlopig geen aanleiding om het huidige monetaire beleid aan te passen. 

De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn achter de rug en volgens Washington is er een voorlopige deal met Peking. Echter, van een officiële bevestiging vanuit China van een handelsovereenkomst is vooralsnog geen sprake. Zou het dan toch nog verkeerd kunnen aflopen op vrijdag de dertiende?