Auteur: Joop van de Groep Datum: 07-07-2023

Vrijetijdsbestedingen geven dienstensector vleugels

De monetaire beleidsbepalers van de Amerikaanse centrale bank (Fed) zijn blijkens de eerder deze week gepubliceerde notulen, verrast door het goede momentum waarin de economie zich nog steeds bevindt.

Gisteren werden er definitieve cijfers gepubliceerd over de economische activiteiten in de dienstensector. Volgens S&P Global daalde de inkoopmanagersindex iets van 54,9 naar 54,4 in de maand juni. Eerder deze week bleek dat de industriële activiteiten wel aanzienlijk daalden van 48,4 naar 46,3. Per saldo ging de samengestelde index omlaag van 54,3 naar 53,2. Economen van S&P Global bevestigen het beeld dat de veerkracht van de Amerikaanse dienstensector ervoor heeft gezorgd dat de krimp in de industriële sector behoorlijk werd gecompenseerd. De economie als geheel bleef daardoor solide groeien vorige maand.

De breder samengestelde inkoopmanagersindex voor de dienstensector volgens het Institute for Supply Management (ISM) liet een aanzienlijke stijging zien van 50,3 naar 53,9. Dit is de zesde maand op rij dat de ISM boven de 50 noteert. Nogmaals een bevestiging dat de dienstensector zorgt voor nodige economische dynamiek. 

Banenrapport

Vooruitlopend op de publicatie van het officiële Amerikaanse banenrapport geeft loonstrookverwerker ADP maandelijks inzage in het aantal nieuwe banen in de private sector. Vorige maand kwamen er maar liefst 497.000 banen bij. Dit is een stijging van 220.000 ten opzichte van de maand mei. De laatste keer dat er sprake was van een dergelijke groei van het aantal banen was in juli 2022. Economen hielden vooraf echter rekening met een daling van het aantal banen met 47.000, hierdoor was de verrassing des te groter. Volgens het ADP nam het aantal banen in de branche voor vrijetijdsbesteding toe met maar liefst 232.000.De sterke prestaties van de Amerikaanse dienstensector zijn derhalve voornamelijk toe te schrijven aan de forse toename van de activiteiten in vrijetijdsbesteding van de Amerikanen.

Het ministerie van Arbeid meldde gisteren dat het aantal openstaande vacatures in de maand mei met 496.000 afnam naar 9.820.000. Daarentegen liep het aantal vrijwillige opzeggers (jobhoppers) in de maand mei op met 250.000. Dit zijn medewerkers die er vertrouwen in hebben dat zij binnen afzienbare tijd een betere baan kunnen vinden. Ondanks de daling van het aantal vacatures zijn er nog steeds 1,6 keer zoveel banen beschikbaar dan het aantal mensen die werk zoeken.

Sterke data

De sterke economische data lieten hun sporen na op de financiële markten omdat beleggers vrezen dat de centrale bank de rente verder gaat verhogen. Gisteren steeg de rente op het tweejaars Amerikaans staatspapier in korte tijd naar 5,12 procent. Dit is de hoogste rentestand sinds 2007. 

Ook de aandelenbeurzen op Wall Street eindigden in het rood. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat de Europese beleggers vanochtend het kruit drooghouden in aanloop naar de publicatie vanmiddag van het belangrijke officiële Amerikaanse banenrapport.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten