Auteur: Krist Plaizier Datum: 27-09-2019

Wacht maar even met een beursgang

Dat zou mijn advies zijn. Als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de black box Brexit en andere geopolitieke spanningen, zijn er teveel onzekere omstandigheden om nu geld op te halen bij beleggers. Bovendien is er een goed alternatief voorhanden: vreemd vermogen. Met de huidige rentestand is het voor menig bedrijf veel voordeliger om obligaties te plaatsen dan aandelen. Volgens accountants- en adviesfirma EY is het aantal beursintroducties afgelopen kwartaal wereldwijd met 24% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo meldt het FD vanochtend.

Vorige week telde de verhuurder van flexibele kantoorruimte WeWork al zijn knopen en blies de beursgang af. Maar wie niet luisteren wil, moet maar voelen, zei mijn vader altijd. Dit geldt ook voor een drietal bedrijven die afgelopen week toch een beursgang doorgezet hebben. Afgelopen dinsdag haalde Budweiser Brewing Company APAC, de Aziatische dochter van de grootste bierbrouwer ter wereld AB Inbev, omgerekend $ 5 miljard op met een beursnotering op de beurs van Hongkong. Een eerdere poging dit jaar werd afgeblazen wegens te weinig belangstelling. Nu zette AB Inbev toch door en kreeg het de deksel op de neus. De aandelen zullen geplaatst gaan worden voor HKD 27 per stuk. Dit is helemaal aan de onderkant van de prijsrange die de bierbrouwer voor ogen had. De handel in de aandelen start aanstaande maandag, we zullen zien hoe dat gaat aflopen. 

Afgelopen woensdag beleefde het Duitse softwarebedrijf TeamViewer zijn debuut op de Duitse beurs. Het was de grootste techbeursgang in Duitsland sinds jaren. Nieuw geld werd er niet opgehaald, het Britse private equityconcern en grootaandeelhouder Permira Holdings wilde slechts cashen. Al vrij snel na de eerste notering op de introductieprijs van € 26,25 zakte het aandeel weg. Inmiddels staat het aandeel zo’n 12% lager. 

En gisteren ging de maker van fitnessapparatuur Peloton Interactive naar de beurs in New York. Ook deze beursgang stelde teleur. De introductieprijs van $ 27,- was al aan de onderkant van de prijsvork, maar vonden beleggers toch nog teveel gevraagd. Gisteravond sloot het aandeel ruim 11% lager.

Was er dan geen enkel IPO-succes de afgelopen weken? Jawel, op 11 september kwam Prosus, een afsplitsing van de Zuid Afrikaanse techbelegger Naspers naar ons eigen Damrak. Deze grootste beursgang ooit in Nederland werd een succes. Net na de opening schoot het aandeel naar een top van € 77,40. Dit was bijna 32% hoger dan de introductieprijs van € 58,70. Helaas konden alleen bestaande aandeelhouders van Naspers profiteren van deze koersstijging. Nieuwe beleggers konden gelijk de hoofdprijs betalen. Ze hadden beter even kunnen wachten. Want ook dit aandeel heeft sinds zijn topnotering alweer zo’n 12% prijsgegeven.

Amerikaanse economie groeit 2 procent

Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Handel het derde en definitieve cijfer van de economische groei in de Verenigde Staten bekend. De groei in het tweede kwartaal is uitgekomen op 2%, gelijk aan de tweede schatting. De uitkomst was conform de verwachting van analisten. Hiermee is de Amerikaanse economie een flink stuk teruggevallen ten opzichte van de groei in het eerste kwartaal, toen de groei nog 3,1% bedroeg. Zo bezien, heeft de Fed groot gelijk om de Amerikaanse economie te ondersteunen door middel van het verlagen van de rente. De schuld van de teruggang wordt door economen vooral gegeven aan de handelsoorlog met China. De economie in de Verenigde Staten wordt voornamelijk gedragen door de bestedingen van consumenten. Hiermee gaat het nog steeds prima. De creditcardmaatschappijen vieren gouden tijden.