Auteur: Jan Bouius   Datum: 20-09-2023

Wachten op de dot-plots

Bij een vrijwel lege bedrijfsagenda focussen beleggers zich deze week op andere richtinggevende marktspelers; de centrale banken. Op dat vlak valt er immers genoeg te beleven. Vanavond presenteert de Amerikaanse centrale bank (Fed) het rentebesluit. Morgen volgen de centrale banken van Engeland, Noorwegen, Turkije, Zweden en Zwitserland. Vrijdag wordt het rijtje gecomplementeerd met de Bank of Japan.

Natuurlijk is het rentenieuws van de Fed hier het belangrijkste. Dat geldt nog niet zozeer voor het rentebesluit zelf, want niemand twijfelt eraan dat de rente onveranderd op 5,25 - 5,50 procent blijft, maar vooral de daarbij verstrekte ‘dot plots’, die viermaal per jaar worden vrijgegeven. Deze dot-plots weerspiegelen de toekomstverwachtingen van de Fed-leden wat betreft de economische groei, inflatie én rente.

Aangezien veel grondstoffen de laatste weken flink duurder zijn geworden, is het reëel om aan te nemen dat deze dot plots zich in een ongunstige richting bewegen. Niet alleen is de olieprijs flink gestegen, maar ook de prijzen van bijvoorbeeld ijzererts, zink en suiker. De hierdoor veroorzaakte inflatiedruk zal de Fed ertoe noodzaken de deur voor toekomstige renteverhogingen open te houden. De kans dat de Fed daar dit jaar nog toe overgaat wordt momenteel op 40 procent geschat. Maar een verhoging of niet, veel analisten en beleggers denken in ieder geval dat de rente langer op een hoog niveau zal blijven. Niet voor niets steeg gisteren de tienjaarsrente in de Verenigde Staten naar het hoogste peil van de afgelopen 16 jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Wall Street in afwachting van de Fed de afgelopen dagen nauwelijks van zijn plaats te krijgen is.

Amazon ziet het zonnig in

Nog maar drie weken wachten en dan vindt de aftrap van het koopjesseizoen voor de feestdagen plaats. Op 10 en 11 oktober zijn het namelijk de Prime Big Deal Days bij Amazon. Daarbij worden de Prime Members met forse kortingen verleid tot het doen van heel veel aankopen. Aangezien deze dagen vaak succesvol blijken, heeft Amazon extra seizoenarbeiders nodig. In een blogpost kondigde het concern gisteren aan van plan te zijn 250.000 medewerkers in dienst te nemen. Dat wijst erop dat Amazon optimistisch is over het komende winkelseizoen. Vorig jaar kondigde Amazon immers aan ‘slechts’ 150.000 werknemers aan te trekken en in 2019, vóór de coronapandemie, beloofde het 200.000 werknemers in dienst te nemen.

Het enthousiasme wordt deels veroorzaakt doordat Amazon nog steeds blijft profiteren van een verschuiving naar online winkelen ten koste van de fysieke winkelstraat. Volgens Insider Intelligence zal de omzet uit e-commerce dit jaar naar verwachting met 9,3 procent stijgen tot 1,14 biljoen dollar, sneller dan de totale groei van de detailhandelsuitgaven.

Maar om al die, al dan niet tijdelijke, werknemers aan te trekken zal wel de portemonnee getrokken moeten worden. De arbeidsmarkt is immers krap. De nieuwe logistieke medewerkers zullen gemiddeld ongeveer 20,50 dollar per uur verdienen, hetgeen een stijging is van meer dan 50 procent in 5 jaar tijd. En alsof dat nog niet genoeg is, er wordt gelijk al een salarisverhoging van 13 procent in de komende drie jaar in het vooruitzicht gesteld. Daarnaast profiteren de nieuwe krachten van allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden. Naast diverse voordelen op het gebied van gezondheidszorg zijn dat bijvoorbeeld carrière mogelijkheden, waarbij Amazon het lesgeld vooraf betaalt en lesboeken en gemaakte kosten (tot een jaarlijks maximum) zal vergoeden. Misschien dat vanavond nabeurs Amazon’s enthousiasme kan worden bevestigd als pakketjesvervoerder FedEx met de kwartaalcijfers naar buiten komt.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten