Auteur: Jan Bouius    Datum: 10-01-2023

Wachten op Powell

Na een heel mooie weekopening halen de Europese beurzen vanochtend de voet van het gaspedaal. Dit gebeurt in navolging van Wall Street dat in de laatste handelsuren een flinke veer liet. De technologie-index Nasdaq wist weliswaar met een plus van 0,6 procent te sluiten, maar de Dow Jones en S&P 500 schreven rode cijfers nadat twee Amerikaanse centrale bankiers voor een onaangename reality-check zorgden. Zowel Mary Daly van de Fed Bank of San Francisco als Raphael Bostic van de Fed Bank of Atlanta zijn van mening dat de Fed de rente tot boven 5 procent zal moeten verhogen. Bostic deed daar nog een schepje bovenop door te stellen dat de rente daar ook geruime tijd boven moet blijven. En dat laatste staat behoorlijk haaks op de huidige marktverwachtingen. Volgens de CME FedWatch Tool gaan de meeste handelaren er nog steeds van uit dat de rente aan het einde van het jaar weer wordt verlaagd. Dat roept dus de nodige vragen op, waarop we hopelijk vanmiddag antwoord krijgen. Om 15:00 uur speecht Powell namelijk op het Zweeds Centrale Banken Symposium.

Pfizer aan de onderhandelingstafel

In tegenstelling tot wat persbureau Reuters afgelopen vrijdag meldde, is Pfizer niet in gesprek met de Chinese autoriteiten om een generieke versie van het Covid-19 behandeling Paxlovid in licentie te geven. Het concern is wél in onderhandeling over de prijs van het merkmedicijn, dat Pfizer met behulp van een lokale partner in China gaat maken. Volgens de Chinese Healthcare Security Administration is de prijs die Pfizer voor Paxlovid wil vragen te hoog om het op de lijst van geneesmiddelen te zetten die onder de basisverzekering vallen. Pfizer stelt op haar beurt dat China, als één na grootste economie ter wereld, niet een lagere prijs zou moeten betalen dan bijvoorbeeld El Salvador, een van de armste landen ter wereld. Dan verkoopt Pfizer het medicijn liever alleen op de particuliere markt. De hoop dat Pfizer in China een nieuwe goudmijn aanboort is daarmee even terzijde geschoven, maar de onderhandelingen zullen ongetwijfeld nog wel doorgaan. Desalniettemin reageerden beleggers teleurgesteld met een koersdaling van vijf procent tot gevolg.

Code rood bij Google?

Volgens niet nader genoemde bronnen is Microsoft in gesprek om de komende jaren 10 miljard dollar te investeren in OpenAI, de eigenaar van ChatGPT. Het zou Microsoft, dat in 2019 al een investering deed van 1 miljard dollar in OpenAI, een belang opleveren van 49 procent. Microsoft zou de kunstmatige intelligentie achter ChatGPT onder andere willen gebruiken voor zoekmachine Bing. Mogelijk weet het concern op die manier eindelijk de zoekmachine van Google voorbij te streven. Met ChatGPT zou Bing bijvoorbeeld in volzinnen kunnen antwoorden op de vragen die gesteld worden. Google zou intussen zijn ontwikkelaars al de opdracht hebben gegeven om zo snel mogelijk alternatieve chatbots te ontwikkelen die de strijd met ChatGPT aankunnen.

India het nieuwe beloofde land voor Apple?

Waar afgelopen jaar Apple vanwege de Chinese Covid-lockdowns en de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen in een sneltreinvaart een gedeelte van de iPhone productie naar India verplaatste, lijkt het nu ook serieus van plan de Indiase consumentenmarkt te veroveren. Volgens de Financial Times is Apple op dit moment personeel aan het werven om dit kwartaal nog zijn eerste flagship stores te openen.

Volgens onderzoeksbureau Counterpoint Research was de iPhone in het vierde kwartaal van 2022 de best verkochte smartphone in India. Je moet het ijzer smeden als het heet is zullen ze in Cupertino gedacht hebben. Momenteel heeft Apple een marktaandeel van slechts vijf procent in een lucratieve markt van 1,4 miljard inwoners. Er valt dus nog veel te winnen. De verkoop van iPhones stimuleert daarnaast ook de verkoop van MacBooks, Apple Watches, iPads en Airpods.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten