Auteur: Jan Bouius Datum: 07-01-2020

Wall Street geeft de toon aan

Konden we gisteren nog lezen dat beleggers in goud en andere veilige havens vluchtten vanwege de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, vandaag lijkt er geen wolkje meer aan de lucht op de beursvloer. In navolging van Wall Street herstellen ook de Europese beurzen van de schrikdip. Blijkbaar hadden de financiële markten even een aanleiding nodig om wat stoom af te blazen na het zeer succesvolle beursjaar 2019. Beleggers worden nerveuzer, mede omdat ze 2008-2009 nog steeds in het achterhoofd hebben zitten.

Wie echter naar het verleden kijkt, ziet dat al dat gedonder in het Midden-Oosten normaal gesproken uiteindelijk niet zoveel grip krijgt op de beurs. Zo stond bijvoorbeeld de S&P 500 drie maanden na het begin van de Irakoorlog in 2003 maar liefst 15,6 procent hoger en 12 maanden later zelfs 28,4 procent. Tel uit je winst zou je haast denken. Nu is natuurlijk elke situatie anders, maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen blijven rustig ademhalen en gewoon doorgaan met waar ze voorheen ook al bezig waren. We eten of drinken er niet minder om, gaan niet vaker of minder vaak naar de bioscoop en ook de wasmachine slaat er niet minder snel door. Het normale leven gaat gewoon door. Uiteindelijk heeft het dan voor de meeste bedrijven niet al te veel impact.

Hoe het ook zij, de onrust ebt al snel weer weg. Daarnaast wordt het herstel helaas eveneens gevoed door de hoop op toch nog een renteverlaging in de Verenigde Staten dit jaar. Als we kijken naar de CME FedWatch Tool dan prijst de markt inmiddels een kans in van 61,2 procent op een renteverlaging dit jaar, terwijl dat een week geleden op nog ‘slechts’ 46,8 procent lag. Voorlopig blijven we nog even junkies van het goedkope geld.

Alphabet profiteert van adviesverhoging

Dat de NASDAQ gisteren wat harder steeg dan de S&P 500 en de Dow kwam doordat de koers van het aandeel Alphabet er zo goed bij lag na een adviesverhoging van Pivotal Research Group. Hierdoor werden beleggers er nog maar eens op geattendeerd dat Alphabet een ijzersterke balans heeft waar de onderneming meer mee zou kunnen doen. Alphabet heeft namelijk netto méér dan 100 miljard dollar op de bank staan. Dan hebben we het over de cashpositie minus de schulden.

Nu de oprichters Larry Page en Sergey Brin zich in december hebben teruggetrokken uit het bestuur van Alphabet verwacht men van hun trouwe adjudant en kersverse topman Sundar Pichai een strakkere koers om de aandeelhouderswaarde te vergroten. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het betalen van dividend (wat Alphabet tot nu toe nog nooit heeft gedaan), het vergroten van het aandelen inkoopprogramma (nu 25 miljard dollar maar de verwachte vrije cashflow bedraagt dit jaar 40 miljard dollar), maar ook het inzichtelijker maken van de winstgevendheid van allerlei individuele takken van sport. Nu blijft het immers vaak gissen wat ze bijvoorbeeld met het cloud verdienen. Dit zijn overigens geen nieuwe denkoefeningen onder het analistegilde, maar bij tijd en wijle is het wel even goed dat beleggers er op geattendeerd worden dat er potentieel meer in het vat zit. Het resultaat is dat de koers van Alphabet gisteren met 2,66 procent steeg.