Auteur: Jan Bouius Datum: 22-03-2019

Wall Street hoger, maar inspireert niet

Op Wall Street gingen de beurzen gisteren eensgezind hoger de dag uit onder aanvoering van de technologie aandelen. De S&P 500 en de Dow stegen met respectievelijk 1,09% en 0,84%, de Nasdaq ging vlot 1,42% hoger. De halfgeleidersector lag goed nadat Micron Technology (+9,62%) een herstel voor de geheugenchipsmarkt voorspelde. Het Nederlandse NXP Semiconductors - waar we bij Fintessa voor onze klanten in beleggen - steeg in het kielzog 3,58%. Maar ook Apple deed het fraai met een plus van 3,78%. Blijkbaar zijn beleggers hoopvol op de nieuwe streamingdienst die Apple aankomende maandag zal onthullen.

De absolute uitblinker was spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss, dat weer op de beurs terugkeerde. Het aandeel steeg op de eerste handelsdag met maar liefst 31,8%. Het omgekeerde zagen we bij Biogen, dat 30% in de achteruit schakelde. Dit nadat Biogen besloot zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer in de ijskast te zetten. Een zware tegenvaller, want het middel zat al in de derde en laatste testfase. Het bedrijf verloor daarmee USD 18 miljard aan beurswaarde.

Inkoopmanagersindices voorspellen weinig goeds

De Aziatische aandelenmarkten trokken zich weinig aan van het optimisme op Wall Street en bewogen rond het nulpunt. Konden we dat ook maar over de Europese aandelenmarkten zeggen. De start was dan nog wel vlak, maar na de publicatie van de voorlopige inkoopmanagersindices over de maand maart van Duitsland, Frankrijk en de EU gingen de beurzen hier eensgezind lager.

De flash PMI’s (Purchasing Managers’ Index) stelden alle drie teleur. En dat is extra wrang omdat de PMI’s over februari nog een herstel leken te voorspellen. In Duitsland kwam het voorlopige cijfer over maart uit op 44,7, waar op 48 was gerekend en in Frankrijk 48,7 versus de consensus van 50,7. Dat duidt op krimp. De industriële activiteit voor de eurozone kwam uit op 51,3. Gelukkig nog geen krimp, maar analisten hadden hier de lat op 52 gelegd, eveneens teleurstellend.

Deze tegenvallende groeicijfers laten zich ook op de valuta- en obligatiemarkten voelen. De euro zakte ten opzichte van de dollar van 1,1387 naar 1,1305. De Duitse 10-jaars rente, die afgelopen week al onder druk stond als uitvloeisel van het Fed rentebesluit, daalde zelfs onder de NUL procent. Maar op zich zijn die ontwikkelingen dan weer goed voor de Europese aandelen.

Nieuwe deadlines in de Brexit-soap

De Brexit-soap houdt nog even aan. Op een top in Brussel hebben de EU-leiders besloten de Britten uitstel van de Brexit te geven tot 22 mei, mits ze de deal van May alsnog volgende week goedkeuren. Zo niet, dan krijgen we op 12 april een harde Brexit zonder akkoord, tenzij de Britten een uitstel van minimaal een jaar vragen. In dat laatste geval moeten ze ook nog meedoen met de Europese verkiezingen die in de periode 23 t/m 26 mei worden gehouden. Nog even en er komt dus misschien een eind aan deze onzekerheid en kunnen de beleggers eindelijk hun knopen in deze tellen.