Auteur: Dennis van den Brink            Datum: 04-12-2023

Wall Street legt de woorden van Powell naast zich neer

Na sterke koersstijgingen in november beginnen de beurzen in december ook optimistisch. De forse stijging van afgelopen maand is grotendeels toe te schrijven aan de daling van de rente en aan woorden van de Federal Reserve dat het einde van de renteverhogingen in zicht is. Afgelopen vrijdag sprak de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, op Spelman College waar hij de verwachtingen van de markt probeerde te temperen voor wat betreft renteverlagingen. Powell gaf in zijn speech aan dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het terugbrengen van de inflatie naar het niveau van de gewenste 2 procent. Hij waarschuwde wel dat het bestuur niet zal schromen de rente te verhogen als dat nodig is. Volgens Powell is het nog te vroeg om te kunnen concluderen dat de FED voldoende restrictief monetair beleid heeft gevoerd om te speculeren wanneer de rente stapsgewijs naar beneden kan. Beleggers reageerden vrijdag lauw op de woorden van Powell en lijken zich vast te houden aan de verwachting dat de rente niet verder verhoogd zal worden.

Momenteel gaat de markt er vanuit dat de eerste renteverlaging zal worden doorgevoerd in het begin van 2024. Voor de bijeenkomst van maart wordt de kans op een renteverlaging geschat op meer dan 50 procent. Naast de rente focussen beleggers zich ook op de omgekeerde repofaciliteit waar de Fed tijdens de crisis veel liquiditeiten in heeft weggezet om de rentes laag te houden. Bij de omgekeerde repofaciliteit verkopen banken elkaar effecten met de afspraak om deze later terug te kopen tegen een hogere prijs. Het verschil tussen de originele aankoopprijs en de prijs waarop wordt teruggekocht, samen met de timing van de transacties staat gelijk aan rente die de verkoper aan de koper betaalt. Door het afbouwen van de omgekeerde repofaciliteit en de rente hiervan, vloeit liquiditeit weg tussen de banken en de FED, waardoor de aandelen- en obligatiemarkten verder kunnen stijgen.

Roche betreedt obesitas markt

Naast kunstmatige intelligentie is ook obesitas één van de “buzzwords” van 2024. Novo Nordisk en Eli Lilly profiteren nu het meest van de ontwikkelingen rondom medicatie tegen obesitas. Het medicijn van beide producenten zorgt ervoor dat het hongergevoel wordt onderdrukt en dat men zich eerder verzadigd voelt, waardoor de totale inname van calorieën drastisch minder wordt. Door het veelbelovende potentieel van de medicijnen betreedt nu ook Roche deze markt. Het Zwitserse farmaconcern neemt de ontwikkelaar van een obesitas medicijn, Carmot Therapeutics over voor 2,7 miljard dollar.

Het medicijn is fase 1 van de testen goed doorgekomen en liet veel belovende resultaten zien. In fase 2 en 3 zal het medicijn worden getest op mensen en daarbij wordt gekeken naar de effectiviteit en veiligheid. Carmot’s huidige portfolio omvat geneesmiddelen gebaseerd op darmhormonen in zowel pil als injectievorm, voor behandeling van obesitas bij patiënten met en zonder diabetes. Het personeel van Carmot zal in het begin van 2024 onderdeel worden de farmaceutische tak van Roche zodra de deal dan officieel rond is.

Nvidia probeert Japan prioriteit te geven voor AI-processors

Ondanks de hoge marktvraag voor processors voor kustmatige intelligentie gaat Nvidia proberen om Japan te voorzien in de vraag. Japan verloor enige tijd geleden de wereld leidende positie in de halfgeleidersector, maar probeert deze positie te herstellen en de ontwikkeling van AI-technologie in te halen. Japan keurde ongeveer twee weken geleden een extra budget goed ter waarde van 13,6 miljard dollar voor investeringen in chips. Naar verwachting zal een deel van het geld worden gebruikt om geavanceerde productiefaciliteiten op te zetten op het Noordereiland Hokkaido. Op dit eiland zullen zowel TSMC als chipgieterij Rapidus fabrieken gaan exploiteren.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten