Auteur: Jan Bouius   Datum: 17-11-2021

Wall Street optimistisch

Positief sentiment op Wall Street vanwege sterke economische cijfers deden gisteren de S&P 500 en de Nasdaq met respectievelijk 0,39 procent en 0,76 procent stijgen. Met name Joe Sixpack liet van zich horen door meer geld uit te geven dan verwacht. Hierdoor stegen de winkelverkopen in oktober met 1,7 procent op maandbasis, waar analisten op een stijging van 1,4 procent hadden gerekend. Het was de sterkste toename sinds maart. Ongetwijfeld zal ook de inflatie hier zijn rol hebben gespeeld, maar het is goed om te bemerken dat dit de burger niet afschrikt.

Eén van de grootste stijgers aan de andere kant van de plas was de producent van elektrische auto’s Rivian. Dit bedrijf, dat nog maar sinds kort op de beurs genoteerd staat, steeg nog maar eens met 15 procent waarmee de beurswaarde al op 147 miljard dollar uitkomt. Het streeft daarmee Volkswagen al voorbij. En dat terwijl de nieuwkomer volgens het prospectus over het eerste halfjaar een verlies van net geen 1 miljard dollar leed en tot nu toe slechts 156 auto’s verkocht heeft. Gekte! Dat lijkt typisch een gevalletje fear-of-missing-out van beleggers die bang zijn om de nieuwe Tesla te missen. Daar doen we niet aan mee. Alhoewel?

Beleggers in Amazon profiteren immers ook van deze gekte. Niet alleen heeft Amazon een bestelling geplaatst van 100.000 trucks die tegen 2025 geleverd moeten worden, het heeft ook nog eens een aandelenbelang van 21,4 procent verworven tegen een prijs van slechts 1,8 miljard dollar. En dat belang was op de slotkoers van gisteren al dik 31 miljard dollar waard. Hulde voor Jeff Bezos.

Op de achtergrond spelen mogelijk ook de infrastructuurplannen van Joe Biden een rol. Deze zette afgelopen maandag vrijwel geruisloos zijn handtekening onder de veelbesproken infrastructuurwet, waardoor de Amerikaanse regering de komende vijf jaar 1.200 miljard dollar spendeert aan de uitbreiding en modernisering van de infrastructuur. Het meeste geld zal daarbij naar bruggen en wegen gaan (onder andere goed voor onze positie in Holcim, dat morgen zijn Capital Markets Day houdt), maar er is ook een post van 15 miljard dollar uitgetrokken voor de elektrificatie van bussen en auto’s, plus nog 7,5 miljard dollar voor de installatie van een landelijk netwerk van laadpalen.

Daarnaast wordt onder andere het belang van een goed internetnetwerk onderstreept met een stimuluscheque van maar liefst 65 miljard dollar. De coronapandemie en de opkomst van het thuiswerken zal dit ongetwijfeld een extra impuls hebben gegeven. We worden hierdoor steeds afhankelijker van goed dataverkeer. In dit licht kunnen we ook de eerder deze week bekend gemaakte overnames van twee datacenterbedrijven bekijken. Deze sector profiteert immers optimaal van het alsmaar toenemende dataverbruik. American Tower sloeg maandag zijn slag door datacenter aanbieder CoreSite over te nemen voor 10 miljard dollar en de investeringsmaatschappijen KKR en Global Infrastructure Partners legden ongeveer 15 miljard dollar neer voor de overname van databedrijf CyrusOne. Niet geheel verwonderlijk stegen de aandelen van de twee grootste datacenterspecialisten Equinix en Digital Realty, met marktwaarderingen van respectievelijk 72 en 46 miljard dollar, afgelopen maandag met 2,5 á 3 procent.

Maar waar beursgenoteerde infrastructuuraandelen profiteren van de plannen van Biden, waren beleggers op de cryptomarkten afgelopen maandag de gebeten hond. In de infrastructuurwet zijn namelijk ook nieuwe belastingvereisten opgenomen waaraan cryptobeleggers straks moeten voldoen. Onder andere zullen cryptobrokers straks transacties van hun klanten van boven de 10.000 dollar aan de Amerikaanse belastingdienst moeten doorgeven. Naar schatting zal dat de Amerikaanse schatkist de komende 10 jaar ongeveer 28 miljard dollar aan extra belasting opleveren.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten