Auteur: Joop van de Groep Datum: 26-07-2019

Warme zomer

Het toonaangevende ‘Institut für Wirtschaftsforschung’ (ifo) geeft maandelijks de barometer van het Duitse ondernemersvertrouwen uit. Gisterochtend voor het rentbesluit van de ECB werd bekend gemaakt dat de ifo-index in juli is gedaald naar 95,7 en is daarmee op het laagste niveau van de afgelopen zes jaar uitgekomen. Vooral de Duitse industrie heeft het erg moeilijk. Volgens het ifo betaalt de industrie een zware prijs voor het toenemende protectionisme waardoor de groei van de wereldeconomie vertraagt.
De warme droge zomer zorgt net als vorig jaar voor lage waterstanden van de Rijn. Als de droogte aanhoudt dan zal de scheepvaart hiervan hinder ondervinden en daarmee zal de groei van de Duitse economie verder afremmen. Met het aanstellen van Boris Johnson als eerste minister van het Verenigd Koninkrijk is het risico op een chaotisch vertrek uit de Europese Unie aanzienlijk toegenomen, met alle gevolgen van dien. Vooral de economische ontwikkelingen van Ierland, Nederland, België en Duitsland zullen hierdoor zwaar getroffen kunnen worden.

Mario Draghi

Geen wonder dat Mario Draghi bij de toelichting op het rentebesluit van de ECB gisteren zijn zorgen uitte over de economische ontwikkelingen op korte termijn. Het huidige lage renteniveau blijft sowieso gehandhaafd maar de zorgen over de groeivertraging vereisen een ruim monetair beleid waarbij renteverlagingen en opkoopprogramma’s serieuze opties zijn. Economische groeivertraging is bij uitstek slecht voor de banken en daarom gaat de ECB bekijken welke maatregelen er genomen moeten worden om de pijn van de negatieve rente voor de banken te verzachten. Uit de woorden van Draghi valt volgens analisten op te maken dat in de septembervergadering de ECB met een pakket stimuleringsmaatregelen komt waaronder een verlaging van de depositorente met 0,1%.

Whatever it takes

Op de kop af zeven jaar geleden bezwoer Draghi de eurocrisis tijdens zijn speech in Londen op het Global Investment Conference met de fameuze woorden: The ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.

Nu is er geen sprake van een crisis maar wel van een groeivertraging dan wel een milde recessie in sommige eurolanden. Draghi gaf aan dat de centrale bank tot veel in staat is maar niet alles kan oplossen. Hij riep overschotlanden zoals Duitsland en Nederland op om een anticyclisch begrotingsbeleid te voeren door de overheidsuitgaven te verhogen en/of de belastingen te verlagen. De Europese regeringen wijzen op hun verantwoordelijkheden is op het lijf geschreven van Christine Lagarde. Wellicht is zij daarom een uitstekende vervanger van Mario Draghi.

Bedrijfsnieuws

Gisteravond nabeurs kwam een drietal techreuzen met hun kwartaalcijfers. Webgigant Amazon zag de omzet stijgen met 20%, zowel de verkoop van producten als clouddienstverlening liet een stijging zien. Niet alleen de omzet maar ook de kosten van magazijnen, verzendingen en marketing gingen omhoog. Hierdoor kwam de winst lager uit dan verwacht. Voor de rest van het jaar verwacht Amazon de omzet verder op te krikken maar door de investeringen in snellere bezorgingen zal de operationele winst lager uitvallen.
Alphabet, het moederbedrijf van zoekmachine Google, liet een beter dan verwachte omzet- en winststijging zien. Voor het inkopen van de eigen aandelen trekt Alphabet 25 miljard dollar uit. Het aandeel gaat ruim 8% hoger openen.

Chipmaker Intel zag haar omzet licht dalen. Zowel in de pc-divisie als de servertak nam de vraag naar snellere en duurdere chips toe. Voor de rest van het jaar heeft Intel zijn verwachtingen verhoogd. Dit betekent dat Intel weinig last ondervindt van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Beleggers halen opgelucht adem en zetten het aandeel bij opening ruim 4% hoger.

De autonome groei van Nestlé kwam uit op 3,6%. De koffiemerken Nespresso, Nescafé en de kant- en-klare Starbuckskoffie vonden gretig aftrek. Nestlé herhaalde zijn verwachtingen voor de rest van het jaar. De resultaten vielen in de smaak bij de beleggers en zij zetten het aandeel ruim 2% hoger.