Auteur: Martine Hafkamp    Datum: 02-01-2023

Warren Buffett blijft presteren

Het beursjaar 2022 ligt achter ons. Beleggers beleefden het slechtste beleggingsjaar sinds 2008. Sinds 1940 zijn er maar drie beursjaren geweest waarin het rendement lager was; dat waren 1974, 2002 en het al eerder genoemde jaar 2008. Vorig jaar waren het de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en centrale bankiers die hard op de rem zijn gaan trappen die grotendeels debet waren aan het negatieve resultaat. Maar nu beginnen we op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar weer met een schone lei. Voor de statistici onder ons is het bemoedigend te weten dat het in de geschiedenis van de S&P 500 sinds 1928 slechts vier keer is gebeurd dat er sprake was van twee opeenvolgende verliesjaren. Dat kan een steuntje in de rug vormen voor een ieder die bang is dat de zachte landing die de Fed beoogt te bewerkstelligen toch iets harder kan uitvallen.

Vandaag moeten we het hier in Europa op eigen kracht doen omdat in navolging van de Aziatische beurzen ook de Amerikaanse gesloten blijven. Maar, er is genoeg macro-economisch nieuws om naar uit te kijken deze week. Zo is het de eerste week van de maand altijd tijd voor de banencijfers. Na de rapportage van loonstrookjesverwerker ADP, het aantal vacatures (de JOLTS) en de wekelijkse uitkeringsaanvragen, zijn vrijdag de officiële banencijfers aan de beurt. Volgens Bloomberg wordt er een banengroei van 200.000 verwacht.

Daarbovenop worden de overwegingen van de Fed ten aanzien van het laatste rentebesluit gepubliceerd. Beleggers hopen daar meer aanwijzingen aan te kunnen onttrekken over wat de volgende rentestappen zouden kunnen worden. Zoals bekend heeft de Fed vorige maand de rente met 50 basispunten verhoogd waardoor het officiële rentepercentage nu op 4,25 procent staat. Aangezien de rentestand mede de aandelenkoers bepaalt, is het niet meer dan logisch dat centrale bankiers met argusogen in de gaten worden gehouden.

Want, welke ontwikkelingen zullen we hier zien? Vooralsnog zal de rente verder oplopen op de volgende stappen van de centrale banken, maar dat zal dit jaar waarschijnlijk wel een keer over zijn. Bovendien is het merendeel van deze verwachte renteontwikkeling inmiddels wel ingeprijsd, na de havikachtige taal van zowel Powell als Lagarde.

Iemand die dat ongetwijfeld ook zal doen, maar die toch ook altijd de lange termijn in de gaten houdt, is Warren Buffett. Het afgelopen jaar heeft het aandeel Berkshire Hathaway voor de zoveelste keer zijn status als een redelijk veilige vluchthaven in roerige beurstijden waargemaakt. De performance van het aandeel was veel beter dan die van de S&P 500 als geheel. En ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn zo op het eerste gezicht best aardig. Zo wordt er weer rente gegenereerd op de grote hoeveelheid liquiditeiten die het beursfonds van Warren Buffett op de rekening heeft staan. Eind september was dat een bedrag van 105 miljard dollar. Het meeste daarvan is in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties belegd en die genereren inmiddels een yield van rond 4 procent.

Bovendien is de hogere rente positief voor de grote verzekeringsportefeuille die onder de vlag van Berkshire Hathaway operationeel is. De timing van de aankoop van Alleghany het afgelopen jaar lijkt dan ook prima. En ook de vorig jaar uitgebreide belangen in Occidental Petroleum en Chevron zullen zowel hem als beleggers in zijn aandeel geen windeieren leggen.

Zoals bekend heeft Buffett eveneens een niet onaanzienlijke positie in Apple. Daar zijn eveneens positieve berichten over te melden, want in de Chinese fabrieken begint de productie van de iPhone aan te trekken. De belangrijkste Foxxconn fabriek draait inmiddels op zo’n 70 procent van de capaciteit. Dat is ondanks het loslaten van het zerotolerance-beleid wat betreft Covid door de Chinese autoriteiten, waardoor er ineens veel meer werknemers ziek worden. Doordat de Foxconn-fabriek de productie kan opvoeren, wordt de wachttijd voor de iPhone Pro modellen korter en dat is natuurlijk goed nieuws voor Apple.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten