Auteur: Krist Plaizier Datum: 20-02-2020

Webwinkel Coolblue investeert in kwaliteit

Net als Bol.com zegt webwinkel Coolblue niet bang te zijn voor de komst van Amazon, de grootste internetretailer ter wereld, naar Nederland. Oprichter en CEO Pieter Zwart denkt de competitie aan te kunnen door verder te investeren in kwaliteit van de dienstverlening. Op de website gekochte producten worden niet alleen geleverd tegen een competitieve prijs, maar ook bezorgd op een afgesproken tijdstip (je zit niet de halve dag te wachten op PostNL) en geïnstalleerd en/of aangesloten. Daartoe gaat Coolblue dit jaar duizend installateurs aannemen en zelf opleiden. Vooral vaklui voor de installatie van laadpalen en zonnepanelen zijn niet te vinden en zullen dus zelf opgeleid moeten worden. Bovendien kunnen klanten de beoogde producten vaker zelf bekijken in de fysieke winkels in Nederland en België. Dit aantal moet gaan groeien van 12 nu naar 16 later dit jaar. Natuurlijk wordt ook aan het milieu gedacht; steeds meer bezorgers zullen op de (elektrische) bakfiets bij u aanbellen. Overigens zijn inmiddels ook al veel bezorgbusjes 100% elektrisch. Het aantal bezorgers moet dit jaar gaan groeien met 1200 personen.

Vandaag maakte Coolblue de jaarcijfers over 2019 bekend. Het gaat goed met de internetretailer. De omzet bereikte een record van € 1,48 miljard euro (+9,5%). Dit is (veel) minder dan in het verleden toen er groeipercentages van meer dan 50% werden behaald.  Hieruit blijkt dat de Rotterdamse onderneming inmiddels volwassen is geworden en geen start-up meer is. Dit jaar wordt Coolblue dan ook 21 jaar. Het Ebitda steeg met 28% naar € 34,5 miljoen, ook een record. Netto onder aan de streep hield men € 15,2 miljoen over, een plus van 26%.

Maar waarom vertel ik u dit allemaal? Coolblue is toch een private onderneming en niet genoteerd aan een publieke beurs? Dat klopt, we kunnen als beleggers niet rechtstreeks investeren in deze succesvolle onderneming. Maar via een omweg is dit wel mogelijk. Sinds maart 2016 heeft het beursgenoteerde Hal Trust namelijk een belang in de onderneming. De investeringsmaatschappij begon met 20% van de aandelen, maar breidde dit vorig jaar uit naar 49%. Sinds dat moment wordt er gespeculeerd onder analisten over wat de plannen zijn van Hal met de participatie. Binnenkort ontvangt het waarschijnlijk miljarden euro’s met de verkoop van brillenketen GrandVision. Zou Hal voornemens zijn om de miljarden deels aan te wenden voor een volledige overname van Coolblue? De geruchten zijn er, maar natuurlijk laat Hal hier zelf niets over los. Ook bestaat de mogelijkheid dat de eigenaren het huidige aantrekkelijke beursklimaat zouden kunnen benutten door de webwinkel alsnog naar de beurs te brengen. 

Komt er dan toch inflatie?

Gisteren werden de notulen van de recentste beleidsvergadering van de Fed vrijgegeven. De Amerikaanse koepel van centrale banken vindt het huidige renteniveau ‘voor een poos’ nog gepast. Inflatoire druk ziet men nog niet en dus is een hogere rente ook nog niet nodig. De ogen van de Fed zijn vooral gericht op de afkoelende wereldeconomie teneinde de Amerikaanse economische groei op peil te houden. 

Toch lijkt er in de Verenigde Staten meer inflatie te komen. Althans, als je afgaat op de producentenprijzen. Deze prijzen zijn in januari met 0,5% toegenomen ten opzichte van december, aldus het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren. Analisten verwachtten een veel geringere toename van slechts 0,1%. Maar ook aan deze kant van de plas stijgen de prijzen sneller dan verwacht. Vanochtend meldde het Duitse federale statistiekbureau dat de producentenprijzen in januari met 0,8% zijn toegenomen ten opzichte van de maand ervoor. Ook hier werd er slechts 0,1% verwacht.

Duitse beleggers maken zich vooralsnog niet druk om de hoger dan verwachte uitkomst. De Duitse 10-jaars rente daalde vandaag.