Auteur: Joop van de Groep Datum: 18-09-2020

Weinig inspiratie bij beleggers

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige berichtgeving omtrent de beschikbaarheid van het vaccin tegen het coronavirus.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in de maand augustus met 5,1 procent gedaald op maandbasis en het aantal bouwvergunningen nam af met 0,9 procent. Door de coronacrisis kwamen veel woningbouwprojecten in het voorjaar stil te liggen. Vanaf mei trokken de bouwactiviteiten weer aan. Maar door de toegenomen coronabesmettingen en daardoor meer lokale lockdownmaatregelen, stokte het herstel in de afgelopen maand.

Beleggers die anticipeerden op verder economisch herstel vanwege het binnen afzienbare tijd beschikbaar zijn van een coronavaccin, werden door tegenstrijdige berichten op het verkeerde been gezet. Robert Redfield, directeur van het Amerikaanse RIVM, meldde dat het coronavaccin niet eerder beschikbaar komt dan volgend jaar zomer. Donald Trump spreekt dit tegen en denkt dat nog dit jaar het vaccin voor iedereen in de Verenigde Staten beschikbaar komt. Uiteraard moet de uitspraak van Trump gezien worden in het licht van de komende presidentsverkiezingen. 

Positieve beursimpulsen blijven vooralsnog uit omdat er nog steeds geen overeenstemming is over het verlengen van de steunmaatregelen. De impasse in het congres tussen de Democraten en de Republieken voorspellen niet veel goeds voor de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen en de verhoging van het schuldenplafond.

Tik Tok

De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over de deal van ByteDance met Oracle inzake de Amerikaanse tak van Tik Tok omdat het niet voldoet aan de eisen van Trump. In de huidige deal blijft ByteDance de controle houden over Tik Tok met als gevolg dat de Chinese overheid toegang blijft houden tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers. Volgens nieuwszender NBC zou een deal mogelijk zijn als Tik Tok een wereldwijd bedrijf wordt met het hoofdkantoor in de Verenigde Staten en dat de Amerikaanse data alleen wordt toevertrouwd aan Oracle. 

Tencent

Niet alleen Tik Tok maar ook de gamebedrijven waarin het Chinese Tencent een belang heeft liggen onder een vergrootglas. De Amerikaanse Committee on Foreign Investments heeft onder andere Epic Games en Riot Games gevraagd om openheid van zaken te geven over de beveiligingsprocedures die zij hebben ten aanzien van de gebruikersgegevens van de Amerikaanse consumenten. Tencent heeft een belang van 40 procent in Epic, de maker van het populaire spel Fortnite, en is volledig eigenaar van het Amerikaanse Riot games, bekend van het nummer 1 spel op de PC “League of legends”. Daarnaast heeft Tencent nog een klein belang in Activision Blizzard, de grootste gameproducent wereldwijd.
Het aandeel Tencent sloot vanochtend in Hongkong fractioneel lager. Mocht de Amerikaanse gaming-tak van Tencent afgesplitst moeten worden dan wordt de waarde hiervan door analisten geschat op 22 miljard dollar.

De aandelenbeurzen in Europa laten een gemengd beeld zien. Of de indices de laatste handelsdag van deze inspirerende zomer positief afsluiten, zal mede afhangen van de uitkomsten van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in de maand september.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten