Auteur: Joop van de Groep    Datum: 25-11-2022

Wel of geen recessie volgend jaar?

Afgelopen dinsdag kwam de Organization for Economic Coorporation and Development (OECD) met zijn voorspellingen voor de mondiale economische ontwikkelingen. Ondanks de hogere rentestanden denkt de OECD dat de wereldwijde economie volgend jaar een recessie weet te vermijden. 

De Europese Centrale Bank (ECB) moet de beleidsrente veel verder verhogen om de hardnekkige inflatie onder controle te krijgen. Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn de prijzen van energie en voeding de pan uitgerezen. Ondanks signalen dat de inflatie lijkt te pieken in de eurozone, is het onwaarschijnlijk dat de inflatie snel zal terugvallen naar de doelstelling van 2 procent. De reële lonen dalen in de meeste Europese landen waardoor de koopkracht daalt. In september zijn de reële lonen in Italië met 2 procent gedaald op jaarbasis. In Duitsland daalden de reële lonen met maar liefst 4 procent. Als de inflatie hardnekkig blijft dan worden de problemen steeds groter. Het bestrijden van de inflatie moet dus topprioriteit hebben. Volgens de economische denktank uit Parijs moet de ECB de beleidsrente verhogen van 1,5 procent nu naar 4 tot 4,25 procent medio volgend jaar. De OECD verwacht een gemiddelde inflatie in de eurozone van 6,8 procent volgend jaar. Voor de Verenigde Staten wordt in 2023 een gemiddelde inflatie van 3,5 procent verwacht. De centrale bank van Amerika (Fed) zal de beleidsrente optrekken naar 5,25 procent volgens de economen uit Parijs, dit is in lijn met de marktverwachtingen.

ECB moet (rente)been bijtrekken

Het verschil tussen de beleidsrente van de ECB en de Fed is veel te groot. Hierdoor is de waarde van de euro dit jaar fors gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Nadeel van een zwakke euro is dat er inflatie wordt geïmporteerd. De laatste keer dat de beleidsrente van de ECB op 4,25 procent stond, was in oktober 2008.

Ondanks het feit dat de denktank van mening is dat de ECB en de Fed nog harder op de monetaire rem moeten trappen, wordt er een mondiale economische groei verwacht van 2,2 procent in 2023. Volgens de OECD blijven de consumentenbestedingen op peil als gevolg het aanspreken van de spaarbuffers die tijdens de coronapandemie zijn opgebouwd. Daarnaast doen de overheden er alles aan om huishoudens en bedrijven te compenseren voor de gestegen energierekeningen.  

Notulen ECB

Uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB eind oktober valt op te maken dat de renteverhoging met 75 basispunten door een ruime meerderheid van de bestuursleden werd gesteund en als passend werd gezien als reactie op de buitensporig hoge inflatie. Toch waren er een aantal bestuurders voorstander van een verhoging van 50 basispunten vanwege de kwetsbaarheid van de Europese economie en het toegenomen risico op aanzienlijke groeivertraging. 

Voorzitter van de Bundesbank, Joachim Nagel, zet de deur open voor een renteverhoging van 50 basispunten tijdens de beleidsvergadering van de ECB op aanstaande 15 december. Een renteverhoging van 50 basispunten wordt gezien als een stevige renteverhoging. Maar de voorzitter van de centrale bank van Duitsland ziet de rente wel verder oplopen omdat een beleidsrente van 2 procent nog steeds stimulerend werkt. De ECB is nog relatief ver verwijderd van een restrictief monetair beleid. Hij ziet derhalve nog meer renteverhogingen in het verschiet liggen en zou graag zien dat de ECB begin volgend jaar een aanvang maakt met het afbouwen van de balans. De Bundesbank verwacht dat de inflatie de komende maanden gaat pieken. Voor de Duitse economie wordt volgend jaar met een milde recessie rekening gehouden.

Ondernemersvertrouwen

Het Ifo-instituut meldde gisteren dat de ondernemers iets positiever zijn geworden over de vooruitzichten. Dat komt vooral doordat het risico op energietekorten bij onze oosterburen is afgenomen vanwege het zachte herfstweer en de volle gasopslagen. Bovendien trekt de Duitse overheid ongeveer 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uit om huishoudens en bedrijven te compenseren voor de gestegen energiekosten

Het zou maar zo kunnen zijn dat de verwachtingen van de Parijse Denktank gaan uitkomen en een economische recessie afgewenteld kan worden.   

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten