Auteur: Krist Plaizier Datum: 12-12-2019

Weten de Britten eindelijk wat ze willen?

Het zal u niet zijn ontgaan, vandaag zijn er parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er meerdere thema’s spelen in Groot-Brittannië, gaan de verkiezingen toch hoofdzakelijk om een beslissing over wel of geen brexit. Zal er eindelijk, het speelt al ruim 3,5 jaar, duidelijkheid komen? Een uitslag vannacht met een stevige meerderheid voor of tegen het verlaten van de Europese Unie zou welkom zijn. Want de Britten zijn inmiddels ‘fed up’ met de kwestie en willen weten waar ze aan toe zijn. De jarenlange onzekerheid heeft het bedrijfsleven in grote mate doen afzien van investeringen hetgeen de Britse economie geschaad heeft. Afgelopen dinsdag maakte het Britse statistiekbureau bekend dat de Britse economie tot stilstand is gekomen.

Maar of er wel duidelijkheid gaat komen, is nog maar de vraag. De afgelopen tijd leek het erop dat de Conservatieven van premier Boris Johnson ruim zouden gaan winnen, maar de afgelopen dagen verloren ze veel zetels aan Labour. De voorsprong van de Tory’s bedraagt nu nog zo’n 9 procentpunten volgens de laatste peilingen, 20 zetels minder dan 2 weken geleden. Overigens zitten de peilingen er in het Verenigd Koninkrijk regelmatig naast. Zo voorspelden zij bij het brexitreferendum een winst voor het ‘remain’-kamp. Er dreigt dus een ‘hung parliament’, een verkiezingsuitslag waarbij geen enkele partij een meerderheid krijgt in het Britse Lagerhuis en er dus weer een coalitie gevormd zal moeten gaan worden om te kunnen regeren. Dit is zeer nadelig voor de Conservatieven omdat zij geen medestanders (Nigels Farage’s Brexit Party is geen optie) meer hebben voor een brexit. En dus zou de politieke impasse rond de brexit blijven bestaan. De uitslag is zeer bepalend voor de koers van het Britse pond. De afgelopen maanden is de munt flink sterker geworden vooruitlopend op een brexit. Komt er vannacht geen duidelijkheid, dan zal het pond sterk kunnen verzwakken.

En áls de Conservatieven dan toch winnen met een stevige meerderheid, is het nog maar de vraag of Boris Johnson leiding zal kunnen geven aan een nieuwe regering. In het Britse kiesstelsel moet Johnson immers ook zelf worden gekozen in zijn eigen kiesdistrict Uxbridge and South Ruislip. Labour heeft er alles aan gedaan om in ieder geval in dit district te winnen.

Fed laat lange tijd de rente ongemoeid

Na drie renteverlagingen eerder dit jaar, heeft het beleidscomité van de Federal Reserve gisteren de rente gehandhaafd op het huidige niveau van 1,5 tot 1,75 procent. Dit was algemeen verwacht, hoewel een kwart van de analisten toch nog een vierde verlaging verwachtten. Ook werd bekend gemaakt, middels het ‘dot-plot’, een schema waarop de voorspellingen van de 17 leden van het beleidscomité voor de komende jaren worden afgebeeld, dat het comité langer in de pauzestand zal blijven staan. Voor 2020 worden er geen renteaanpassingen verwacht en voor 2021 en 2022 wordt er slechts één renteverhoging per jaar voorspeld. Ondanks de sterke arbeidsmarkt blijft de inflatie achter bij de doelstelling. En zolang dit het geval blijft, is er voor Fed-voorzitter Powell geen reden om de rente aan te passen, zo zei hij tijdens de persconferentie. Tijdens zijn toelichting op het rentebesluit zei hij ook nog enkele woorden over zijn onlangs overleden voorganger Paul Volcker. Powell prees vooral zijn onkreukbare karakter. Hiermee gaf hij een duidelijke hint af aan president Trump en zijn gedram om een lagere rente.

Een heuse bankrun binnen de grenzen van ons Koninkrijk

De tijden van de kredietcrisis leken gisteren weer even terug bij een bank binnen het Nederlandse Koninkrijk. Er ontstond een run op banktegoeden bij de Girobank op Curaçao. Rekeninghouders eisten hun tegoeden op omdat er geruchten waren dat de bank niet meer over voldoende liquiditeiten zou beschikken. Al snel greep de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten in. Filialen werden gesloten en ook het opnemen van tegoeden met de bankpas of via internet werd geblokkeerd. De Centrale Bank maakte bekend dat cliënten over maximaal € 5000,- van hun tegoed kunnen beschikken. Hoe snel dit kan en wat er met het overige tegoed gebeurt, is vooralsnog onbekend. Zo’n 90 procent van de rekeninghouders heeft echter geen tegoed van meer dan € 5000,- aldus de Centrale Bank.