Auteur: Joop van de Groep Datum: 08-11-2019

Weten de Britten eindelijk wat ze willen?

Het aantal 65-plussers in Nederland groeit jaarlijks met 8 procent. Hierdoor zijn er in 2035 naar verwachting 4,6 miljoen ouderen, ongeveer 45 procent meer dan nu. Vaak is er veel aandacht voor de nadelige gevolgen van de vergrijzing van de maatschappij. Zo rijzen de zorgkosten de pan uit en door het groeiend aantal pensionado’s is het lastig om de economische groei op peil te houden. De vergrijzing slaat met name toe in de ontwikkelde economieën als Japan, Europa en in mindere mate de Verenigde Staten. Zelfs China krijgt te kampen met de problemen van de vergrijzing als gevolg van de eenkindpolitiek. Binnen de Europese Unie zijn er nu nog vier werkenden op iedere gepensioneerde. Naar verwachting daalt dit naar nog maar twee op de één in 2050.

Vergrijzen doet reizen

Maar er zijn ook sectoren die juist profiteren van de vergrijzing van de maatschappij. Reisbrancheorganisatie ANVR becijferde eerder dit jaar dat de ouderen in Nederland de komende vijf jaar een half miljard euro extra aan reizen gaan uitgeven. Deze groep besteedt meer aan reizen dan de rest van de markt. Ouderen zorgen ervoor dat de komende jaren de reiswereld flink blijft groeien.
Een deel van de ouderen gaat nu nog niet op vakantie omdat zij denken dat hun budget niet toereikend is. Door die groep op aanbiedingen te wijzen wil de reisbranche hen toch over de streep trekken.

Online reisaanbiedingen toegespitst op de behoefte van een doelgroep is een uitstekende manier om mensen aan het reizen te krijgen. De grootste beursgenoteerde online reisorganisatie Booking Holdings beheerst dit als geen ander. Booking Holdings maakt slim gebruik van Google’s zoekmachine om met online aanbiedingen de doelgroepen te bereiken. Voor de online marketing geeft Booking jaarlijks meer dan 1 miljard dollar uit aan advertenties op Google en is daarmee de grootste reisadverteerder. Booking Holdings wil met deze strategie bereiken dat het de ‘Amazon’ van de reiswereld wordt. Volgens CEO Glenn Fogel is Booking Holdings al aardig op weg omdat meer dan de helft van alle boekingen rechtstreeks op Booking.com plaatsvindt zonder tussenkomst van Google. 

Minder zichtbaar

De zakelijke relatie tussen Booking Holdings en Google is dus gebaseerd op een win-winsituatie. Dit geldt overigens niet voor de concurrenten Expedia en Tripadvisor van Booking Holdings. Beide concurrenten kwamen gisteren met minder dan verwachte omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Belangrijkste reden voor de zwakke resultaten is de wijziging van de zoekalgoritmen van Google waardoor beide bedrijven minder zichtbaar waren in de zoekresultaten. De aandelen van de online reisbureaus werden massaal van de hand gedaan. Zowel Expedia als TripAdvisor verloren ongeveer een kwart van de beurswaarde. In hun koersval namen zij ook Booking Holdings mee met een daling van 8 procent op het slot.

Opgelucht

Beleggers keken derhalve met belangstelling uit naar de resultaten van Booking Holdings gisteravond nabeurs.
In tegenstelling tot Expedia en TripAdvisor kwam Booking wel met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De aangepaste winst per aandeel steeg met 20 procent op jaarbasis naar 45,36 dollar. Analisten hadden gerekend op 44,50 dollar winst per aandeel. Ook de omzet van 5 miljard dollar viel licht hoger uit dan verwacht. Beleggers haalden opgelucht adem en zetten het aandeel nabeurs ruim 5 procent hoger waardoor iets meer dan de helft van het koersverlies van gisteren wordt goedgemaakt.