Auteur: Nico van der Werf Datum: 25-11-2019

Winstcijfers Prosus worden beloond

Het aandeel Prosus is sinds 11 september genoteerd op het Damrak. Prosus omvat de internetactiviteiten van het Zuid-Afrikaanse mediaconglomeraat Naspers.

Afgelopen vrijdag heeft Prosus zijn eerste halfjaarcijfers bekendgemaakt. De kernwinst per aandeel is met 6,1 procent gestegen tot 1,05 dollar. De omzet is met 12 procent gestegen tot 9,9 miljard dollar. De nettowinst per aandeel daalde overigens van 1,73 dollar naar 0,99 dollar. In de cijfers van vorig jaar speelde de boekwinst van in totaal 1,6 miljard dollar op de verkoop van een belang in Flipkart een grote rol. In de afgelopen periode heeft Prosus een winst van 600 miljoen dollar behaald op de verkoop van een belang in de reissite MakeMyTrip. Prosus heeft een belang van circa 31 procent in de Chinese Internetgigant Tencent. De winsten op investeringen van Tencent zijn in de afgelopen zes maanden per saldo 800 miljoen dollar lager uitgevallen.

De koers van het aandeel Prosus is afgelopen vrijdag na de publicatie van de winstcijfers met 1,95 procent gestegen tot euro 63,31.

Novartis koopt maker van cholesterolmedicijnen

De Zwitserse farmaceut Novartis heeft gisteren bekendgemaakt dat zij het Amerikaanse biotechnologieconcern The Medicines Company gaat overnemen voor 9,7 miljard dollar. Deze onderneming is met name actief op het gebied van het ontwikkelen van medicijnen om het cholesterolniveau te verlagen. The Medicines Company heeft eerder deze maand positieve testresultaten gepubliceerd voor het medicijn Inclisiran. Het gebruik van dit middel kan het cholesterolniveau met bijna 60 procent verlagen. Inclisiran remt de productie van een bepaalde stof in het lichaam, zodat de lever beter in staat is om LDL-cholesterol uit het bloed te halen. LDL-cholesterol wordt ook wel “slecht” cholesterol genoemd, omdat het een belangrijke oorzaak is van hart- en vaatziekten.
Novartis kan met deze acquisitie het eigen productenpakket met medicijnen voor hartkwalen mooi uitbreiden. Novartis werkt veel met artsenbezoekers die door middel van deze overname met een groter pakket aan medicijnen bij de artsen langs kunnen. Het uiteindelijke doel van deze acquisitie is derhalve het verhogen van de omzet per artsenbezoek.

China gaat de diefstal van intellectueel eigendom harder bestraffen

China heeft gisteren aangekondigd dat zij zwaardere straffen gaan opleggen aan bedrijven die intellectuele eigendomsrechten schenden. De Communistische Partij heeft gisteren nieuwe richtlijnen uitgegeven op dit gebied. Deze stap wordt gezien als een belangrijk gebaar van China in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Een voornaam speerpunt van president Trump in het handelsconflict betreft de betere bescherming van intellectueel eigendom in China. De autoriteiten in China onderzoeken bovendien mogelijkheden om personen die intellectuele eigendomsrechten stelen strafrechtrechtelijk te kunnen vervolgen.