Auteur: Joop van de Groep Datum: 04-09-2020

Winstneming

Voor de tweede keer sinds het uitbreken van het coronavirus in de Verenigde Staten halverwege maart jongstleden zijn het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen gedaald tot onder de 1 miljoen. Door de coronapandemie zijn tientallen miljoenen werknemers hun baan kwijtgeraakt. Dat er nu nog steeds relatief veel Amerikanen hun baan verliezen komt door de vele reorganisaties die bedrijven hebben aangekondigd vanwege omzetdalingen als gevolg van de coronamaatregelen. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat er afgelopen week 881.000 aanvragen zijn ingediend. Fors lager dan de 950.000 aanvragen waarop economen hadden gerekend. 

Voorbereiding op vaccinatie

Ander goed nieuws kwam van The Centre for Disease Control, het Amerikaanse RIVM. Ter voorbereiding op de distributie van een coronavaccin vanaf begin november zijn er brieven gestuurd naar de gouverneurs van de Amerikaanse staten. De hoop onder beleggers op een mogelijk succesvol vaccin tegen corona heeft mede voor recordstanden op Wall Street gezorgd. Echter de verspreiding van een vaccin, net voor de presidentsverkiezingen, roept vragen op of de benodigde klinische onderzoeksresultaten uitwijzen dat een vaccin veilig kan worden toegediend.

Tech-hegemonie

De stemming op Wall Street sloeg om toen persbureau Bloomberg meldde dat de Chinese regering aan plannen werkt om de binnenlandse chipindustrie te versterken. In de strijd om de technologische hegemonie maakt de Chinese regering binnenkort een vijfjarenplan bekend waarin enorme prioriteit wordt gegeven aan het versterken van de chipsector. Naar verluidt gaat het om een breed pakket aan maatregelen zoals onderzoek, onderwijs en financiering van technologische ontwikkelingen. Eerder heeft de Chinese leider Xi Jinping al aangekondigd dat in de periode tot 2025 een bedrag van 1,4 biljoen dollar wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van draadloze netwerktechnologieën en kunstmatige intelligentie. Hierbij zal de focus liggen op de nieuwste generatie halfgeleiders die nodig zijn voor het fabriceren van geavanceerde chips. 

De Amerikaanse techsector, in belangrijke mate verantwoordelijk voor de opmars van Wall Street, kreeg het zwaar te verduren. De techaandelen hebben sinds begin juni geen noemenswaardige slechte dagen gehad. Beleggers kozen daarom eieren voor hun geld en stelden hun winsten veilig. Techbeurs Nasdaq leverde weliswaar 5 procent in, maar het rendement dit jaar is nog altijd 28 procent.

Broadcom

Buiten de Verenigde Staten blijven de koersdalingen van de chipbedrijven beperkt omdat chipmaker Broadcom nabeurs met goede bedrijfsresultaten kwam. Broadcom zette in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een omzet van 5,8 miljard dollar in de boeken. Dit is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis. De omzetstijging is voornamelijk toe te schrijven aan de extra investeringen van bedrijven in servers om thuiswerken mogelijk te maken. Broadcom verwacht dat deze trend voorlopig aanhoudt en verwacht daarnaast een inhaalvraag naar smartphones. Naar verwachting gaat Broadcom hoger openen vanmiddag op Wall Street. 

Herstel Wall Street

Of Wall Street positief het weekend ingaat, hangt voor een groot gedeelte af van de uitkomsten van het belangrijke banenrapport. Eerder deze week meldde het Beige Book dat het werkloosheidspercentage in april piekte met 15 procent. In juli lag het percentage nog boven de 10 procent. Economen verwachten dat in augustus het percentage onder de 10 procent zal uitkomen. Wij zullen het zien.