Auteur: Martine Hafkamp Datum: 25-01-2021

Winterzon schijnt op de beurs

Langzamerhand komt het cijferseizoen echt op stoom. De 13 procent van de bedrijven uit de S&P 500 die tot op heden de boeken hebben geopend doen het qua winst per aandeel gemiddeld genomen beter dan verwacht. Sterker nog, maar liefst 86 procent daarvan heeft een beter dan verwachte winst per aandeel laten zien. De omzetten stijgen eveneens, maar vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een daling. Dat is niet zo verwonderlijk want toen was er nog sprake van een wereld zonder corona.

Prosus straalt

Prosus is vandaag een van de smaakmakers van de Amsterdamse effectenbeurs. De reden daarvoor moet gezocht worden bij Tencent, waarin Prosus een belang van 31 procent heeft. Kuaishou Technology, een deelneming van 21 procent van Tencent, zal zoals het er nu naar uitziet volgende week vrijdag op de beurs van Hong Kong worden geïntroduceerd. Kuaishou Technology is een social media-app voor het delen van video’s. De app heeft vooral buiten China veel gebruikers en staat in sommige landen zelfs bovenaan in de lijst van meest gedownloade apps in de appstores van Google en Apple. De beursgang moet 5,4 miljard dollar opbrengen. Beleggers gaan ervan uit dat deze beursgang, in tegenstelling tot die van Ant Group eind vorig jaar, wel doorgaat en zien ‘m ook zitten, getuige de koerssprong van Tencent vanochtend. De koers van dat aandeel bereikte zelfs de hoogste koers ooit.

Microsoft keert op z’n schreden terug

Microsoft, een van de bedrijven die deze week de boeken opent, zou de abonnementsprijs voor Xbox Live Gold verhogen. De abonnementskosten voor een jaarabonnement zouden daarmee verdubbelen. Microsoft had echter buiten de waard gerekend want natuurlijk leidde de aankondiging tot grote verontwaardiging onder deze groep gebruikers. Daar was Microsoft zo van onder de indruk dat de plannen voor de prijsverhoging snel werden ingetrokken. Microsoft bood zelfs excuses aan en zei zich onvoldoende gerealiseerd te hebben dat het kunnen spelen van online-spellen samen met vrienden juist in deze coronatijd heel belangrijk is voor hen die daarop rekenen.

Als de verhoging van de abonnementsprijs van Xbox Live Gold wel door was gegaan, was deze dichter bij de prijs van Xbox Game Pass Ultimate komen te liggen. Het promoten van deze laatste abonnementsvorm is een van de speerpunten van Microsoft voor dit jaar. Xbox Game Pass is het best te omschrijven als een soort Netflix voor games. Kost een nieuwe game al snel 70 tot 80 euro, met een Game Pass abonnement kun je voor een relatief beperkt bedrag per maand meer dan 100 spelletjes online spelen. Microsoft richt zich hiermee juist op een breder publiek dan alleen de hardcore game fanaat. Men hoopt bijvoorbeeld dat ook gezinnen met kinderen een abonnement zullen afsluiten. Daarom kan Microsoft al die verontwaardiging niet gebruiken want de onderneming timmert juist zo hard aan de weg om steeds meer zieltjes te winnen. Vorig jaar september werd voor 7,5 miljard dollar in contanten Zenimax Media overgenomen. Dit is het moederbedrijf van de uitgever van computerspelletjes Bethesda Softworks, bekend van computerspellen als Doom, Dishonored, The Elder Scrolls en Fallout. De gaming-industrie is immers een erg lucratieve business. Het zijn misschien niet allemaal de nieuwste blockbusters, maar ze zijn wel miljoenen keren verkocht en gestreamd. En, is Netflix ook niet groot geworden door ook heel veel ‘oude’ tv-series aan te bieden? De meeste games die worden aangeboden zijn te streamen naar de smartphone waar tegenwoordig al bijna de helft van de wereldwijde game-omzet wordt gerealiseerd.

De commotie van de laatste dagen zal naar onze mening niet van invloed zijn op de morgen te publiceren resultaten. Microsoft werkt met een gebroken boekjaar en morgen is het de beurt aan de cijfers over het tweede kwartaal van boekjaar 2021. Over het eerste kwartaal behaalde Microsoft een omzet van 37,2 miljard dollar, een toename van 23 procent. Dat was het dertiende kwartaal op rij dat de omzet met meer dan 10 procent wist te groeien. De operationele winst steeg toen met 25 procent tot 15,9 miljard dollar en de nettowinst met 30 procent naar 13,9 miljard dollar. Mooi om te zien is de hefboom op de stijgende omzet. Sinds 2018 ligt de gemiddelde omzetgroei op 14 procent, maar de gemiddelde winstgroei op niet minder dan 24 procent. Dat is de charme van producten en diensten die eenvoudig zijn op te schalen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten