Auteur: Joop van de Groep Datum: 11-10-2019

Witte rook uit het Witte Huis?

Ongeveer een maand geleden heeft Liu He, de vicepremier van China, een verzoek gedaan aan de Amerikaanse president Donald Trump om de verhoging van de importtarieven naar 30 procent per 1 oktober met twee weken uit te stellen tot 15 oktober. Op 1 oktober jongstleden vierde China het zeventigjarig bestaan van de Volksrepubliek. Als gebaar van goede wil heeft de Amerikaanse president gehoor geven aan dit verzoek. 

Slotakkoord

Vandaag staat er een ontmoeting gepland in het Witte Huis tussen Trump en Liu He dat gezien moet worden als het slotakkoord na een week onderhandelen. Volgens Trump is er deze week erg goed onderhandeld en volgens Chinese media is de handelsdelegatie bereid om tot een overeenstemming te komen. Naar verluidt zien de Amerikanen af van de verhoging van de importtarieven volgende week en wordt aan een aantal Amerikaanse bedrijven toestemming verleend om zaken te doen met het Chinese technologieconcern Huawei. China zal naar verwachting als tegenprestatie meer landbouwproducten kopen en de Chinese munt niet verder doen verzwakken tegenover de Amerikaanse dollar. 

Het opkopen van landbouwproducten door China is goed nieuws voor Archer Daniels Midland (ADM), de Amerikaanse handelaar in soft commodities zoals bijvoorbeeld sojabonen. Het aandeel sloot gisteren ruim 2 procent hoger omdat de prijs van sojabonen op de hoogste stand van de afgelopen drie maanden is uitgekomen als gevolg van lagere productieverwachtingen.

De verklaring later op deze dag over de uitkomst van de handelsbesprekingen is bepalend voor de mondiale economische groei. Als de handelsoorlog verder escaleert, dan ligt er een wereldwijde economische recessie op de loer.

Naast de slotverklaring van Trump en Liu He hebben de beleggers ook oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Minder vaten

De olieprijs loopt vandaag behoorlijk op vanwege een aanslag op een Iraanse olietanker voor de kust van Saudi Arabië in de Rode Zee. Volgens Iran staat het schip in brand en lekt het olie in zee als gevolg van raketinslagen. Ondanks de onlusten in het Midden-Oosten vanwege de aanvallen op olietankers en Saudi Aramco vorige maand, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA) volgend jaar een aanbodoverschot op de oliemarkt. Als gevolg van de onzekere economische vooruitzichten voor 2020 verwacht het IEA in haar maandelijkse rapport dat de groei van de vraag naar olie met 100.000 vaten per dag zal afnemen. 

Vinci

Het Franse bouw- en exploitatiebedrijf Vinci kwam vanochtend met een update over de groei van het aantal passagiers op hun vliegvelden. In het derde kwartaal groeide het aantal passagiers met 6,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar als gevolg van een prima zomerseizoen. Vinci exploiteert momenteel wereldwijd 46 vliegvelden en zorgde ervoor dat in het derde kwartaal zo’n 72 miljoen passagiers hun bestemming vonden. In het Verenigd Koninkrijk was er sprake van een lichte krimp. De oorzaken hiervan zijn de stakingen bij British Airways en het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook op 23 september jongstleden. Op 24 oktober komt Vinci met de financiële resultaten over het derde kwartaal. De update van het aantal passagiersbewegingen viel goed bij de beleggers.