Auteur: Jan Bouius     Datum: 02-11-2022

Woensdag Fed-dag

Beleggers zijn vandaag in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank dat vanavond om 19:00 onze tijd wordt gepubliceerd. Dat de rente wederom met 75 basispunten zal worden verhoogd, daar twijfelt niemand aan. Het is vooral speuren naar een signaal in de toelichting van Powell of de voet in december iets van het gaspedaal kan worden gehaald. Als de Fed de rente dan ‘slechts’ met 50 basispunten zou hoeven te verhogen zou dat de effectenmarkten wereldwijd van de nodige nieuwe zuurstof voorzien. Op dit moment wordt de kans daarop op 50 procent ingeschat. Spannend!

Ook in Azië namen beleggers een iets afwachtende houding aan, nadat de beurzen afgelopen maandag nog euforisch opveerden op geruchten dat China het zero-covid beleid in de ijskast zou zetten. Voorlopig blijft het echter bij geruchten. Aangezien Peking gisteren een groot gebied rondom de luchthaven van Zhengzhou in lockdown heeft gezet, waar onder andere een grote iPhone fabriek staat, zal dat de hoop op versoepelingen snel doen vervliegen. Wat dat betreft doen beleggers er nog steeds verstandig aan rekening te houden met allerlei nieuwe Covid-19 uitbraken.

Pfizer doet uitstekende zaken met zijn coronavaccin

Een bedrijf dat nog steeds profijt heeft van de coronapandemie is het Amerikaanse Pfizer. In het afgelopen kwartaal behaalde Pfizer met zijn coronavaccin Cormirnaty 4,4 miljard dollar omzet, bijna 2 miljard dollar hoger dan de analistenverwachtingen. Pfizer verhoogde gelijk de omzetverwachting voor dit vaccin dit jaar met 2 miljard dollar tot 34 miljard dollar. De verkopen van het coronamedicijn Paxlovid stelden afgelopen kwartaal wel iets teleur, maar Pfizer houdt hier vast aan de jaaroutlook van 22 miljard dollar omzet. De niet corona gerelateerde omzet van Pfizer kende het afgelopen kwartaal een omzetgroei van 2 procent.

De totale omzet van Pfizer kwam afgelopen kwartaal uit op 22,64 miljard, 6 procent lager dan een jaar geleden, maar hierop werd wel een hogere winst behaald. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,78 dollar, aanzienlijk hoger dan de analistenverwachting van 1,34 dollar.

Voor heel 2022 wordt de ondergrens van de te verwachten omzet verhoogd van 99,5 miljard dollar naar 102 miljard dollar. De winstverwachting wordt verhoogd van 6,30-6,45 dollar naar 6,40-6,50 dollar per aandeel. Beleggers konden het goed waarderen en zetten het aandeel gisteren 3 procent hoger.

Oerdegelijke resultaten Wolters Kluwer

De Nederlandse informatieleverancier Wolters Kluwer, door veel beleggers als te saai beschouwd, leverde vanochtend oerdegelijke resultaten af over de eerste negen maanden van dit jaar. Wolters Kluwer zag de totale omzet met maar liefst 15 procent stijgen, vooral dankzij de impact van de sterk gestegen dollar. De autonoom behaalde omzet, exclusief valuta invloeden, overnames en afgestoten onderdelen, steeg met 6 procent. Overigens schrijft Wolters Kluwer in zijn persbericht niet over absolute bedragen, maar voor de goede beeldvorming, de omzet kwam in 2021 uit op 4,8 miljard euro.

De omzet uit abonnementen groeide autonoom iets harder dan de totale omzet, namelijk met 7 procent. In totaal is de omzet van deze vaste inkomstenbron al goed voor 81 procent van het geheel. De digitale omzet neemt daarbij al 93 procent voor zijn rekening, de rest is print. Het onderdeel ‘expert solutions’, dat intelligente data en informatie aan bedrijven levert zodat die betere beslissingen kunnen nemen, steeg autonoom met 9 procent en is intussen goed voor 56 procent van de totale omzet.

Wolters Kluwer maakt zijn naam van een oerdegelijke groeier meer dan waar. Het concern houdt vast aan de al eerder dit jaar verhoogde outlook. Van het op 3 augustus naar 1 miljard euro verhoogde eigen aandelen inkoopprogramma was er op 31 oktober 756 miljoen euro voltooid. De komende maanden wordt er dus nog voor 244 miljoen euro eigen aandelen ingekocht. Daarbovenop komt nog een nieuw inkoopprogramma ter grootte van 100 miljoen euro, dat van 1 januari tot en met 20 februari 2023 zal lopen. Voorlopig zit er dus nog een grote koper in de markt.

Voor wat betreft de winst per aandeel gaat Wolter Kluwer uit van een midden-tot-hoog enkelcijferige groei ten opzichte van vorig jaar. Toen kwam de winst op 3,38 euro uit. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met de sterk gestegen dollar. Bij deze taxatie gaat Wolters Kluwer uit van een eurodollar verhouding van 1,18 en zoals we weten is de dollar dit jaar fors gestegen. Aangezien 64 procent van de totale omzet uit Noord-Amerika wordt behaald, én Wolters Kluwer geen valuta risico’s afdekt, mogen we uit die hoek dus nog een flinke rugwind verwachten. Zoals al gezegd vinden veel beleggers Wolters Kluwer een saai aandeel, maar in deze turbulente tijden is enige voorspelbaarheid wel zo prettig. Niet voor niets is de koers van het aandeel in dit gure klimaat goed blijven liggen en staat het vandaag year-to-date licht in de plus, terwijl de AEX sinds begin dit jaar al een aderlating van meer dan 15 procent heeft gekend. Saai is weer sexy.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten