Auteur: Jan Bouius Datum: 05-05-2021

Yellen laat van zich horen

Terwijl de beurzen in China en Japan voor de derde dag op rij gesloten blijven vanwege een nationale feestdag, gaan beleggers hier in Nederland op Bevrijdingsdag voortvarend van start.
Misschien is het maar goed ook dat de beurs open is, want dat geeft meteen de gelegenheid om de ‘aderlating’ van gisteren ongedaan te maken. Toen daalden de beurzen immers, terwijl we nog moeten gissen naar het waarom daarvan. Waren het de snel stijgende coronabesmettingen in India die de beleggers zorgen baarden of toch vooral de snel stijgende prijzen van bijna alle grondstoffen die de inflatievrees aanwakkerde? Of werd het gewoon tijd om de handrem aan te trekken nu het besef doordringt dat de aandelenkoersen wel hard gestegen zijn in economische moeilijke tijden. Bij hoge waarderingen neemt de kans op tegenvallers immers ook toe.

Dat laatste zagen we in ieder geval bij de sector van de schone energie die vorig jaar nog in waarde wist te verdubbelen. Maar na de daling van 5,4 procent gisteren, staat die sector year-to-date met een min van 20 procent weer met beide benen op de grond. De forse daling gisteren werd veroorzaakt door de tegenvallende cijfers van elektrolyzer Nel (-12 procent) en de mindere outlook van windmolenproducent Siemens Gamesa (-6 procent).

Intussen schijnt mevrouw Yellen de schuld te krijgen van de sectorrotatie die we op de Amerikaanse beurzen zagen. Want, hoewel de tenchnologiebeurs Nasdaq met een min van 1,88 procent de dag uitging (de grootste daling in een half jaar tijd), wist de Dow uiteindelijk nipt in de plus te eindigen. Wat was het geval? In een maandag opgenomen interview dat gisteren naar buiten kwam repte zij over een renteverhoging…

Ze vertelde in dat interview onder andere dat als de overheidsuitgaven zo flink blijven toenemen en als de economische groei daardoor nog meer versnelt, dat dan de rente waarschijnlijk iets zal moeten stijgen om te voorkomen dat de economie oververhit raakt. Niets meer en niet minder. Iets wat elke econoom geheel normaal zal vinden, maar dat geldt helaas niet voor een grote schare beleggers met oogkleppen op. Zij haalden gisteren angstig hun geld van tafel.

Dat zal mevrouw Yellen ook niet zijn ontgaan want een paar uur later nuanceerde zij haar uitspraken door te melden dat ze niet een renteverhoging poogde te voorspellen of aan te bevelen. Ze waardeert juist als oud Fed-voorzitter de onafhankelijkheid van de Fed en wenst zich als minister van Financiën niet met dat beleid te bemoeien. Misschien was het tactisch allemaal niet zo slim, tenzij het haar bedoeling was om wat lucht uit de oververhitte sectoren te laten lopen en beleggers wat meer risicobewustzijn bij te brengen. Hoe het ook zij, nu de lucht geklaard is zetten beleggers hun feestmuts weer op.

Equinix plaatst groene obligatie

Het Amerikaanse internet- en datacenterbedrijf Equinix heeft gisteren voor in totaal 2,6 miljard dollar vier nieuwe obligaties geplaatst, waaronder één Green Bond. De onderneming zal een gedeelte van de opbrengst gebruiken om bestaande leningen te herfinancieren, waardoor men verwacht jaarlijks 38 miljoen euro aan interestlasten te kunnen besparen. Hoewel het bedrijf voor veel Nederlandse beleggers relatief onbekend is, is het met ongeveer 225 datacenters in 26 landen op vijf continenten wereldwijd uitgegroeid tot de toonaangevende leverancier van externe serverruimte. In die hoedanigheid heeft het onder andere al voor meer dan 1 miljard dollar in de Amsterdamse regio geïnvesteerd in verschillende dataserversites. Geen wonder dat het vorig jaar ook een van de thuiswerkwinnaars bleek te zijn. Om deze machinekamer van het internet kun je nu eenmaal niet heen.

Dat Equinix ook een groene obligatie in de markt plaatste is niet zo verwonderlijk. Het heeft de ESG-normen hoog in het vaandel staan. Zo kocht het bedrijf de afgelopen twee jaar 100 procent hernieuwbare energie in voor al zijn datacenters in de Europese Unie en bereikte het wereldwijd meer dan 90 procent hernieuwbare energie.

Vorige week publiceerde Equinix overigens de eerstekwartaalcijfers die geheel in lijn waren met de consensus. Er werd een omzet van 1,6 miljard dollar gerealiseerd, wat een stijging van 10 procent betekende ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en alweer het 73e kwartaal op rij van omzetgroei. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg daar met 13 procent tot 773 miljoen dollar en de nettowinst met 32 procent tot 156 miljoen dollar. De outlook voor de omzet dit jaar werd door het management iets verlaagd naar 6,56-6,62 miljard dollar, maar de verwachting wat betreft het bedrijfsresultaat werd gelijk gehouden op 3,07-3,13 miljard dollar (+8,55 procent ten opzichte van 2020). Aangezien het gebruik van internet, cloud en data blijft toenemen door onder andere de uitrol van 5G, blijven wij positief op het aandeel.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten