Auteur: Jan-willem Nijkamp   Datum: 11-01-2022

Zal de Fed koers houden?

De langverwachte grote draai?

Het beursjaar is nog geen twee weken op gang maar nu al zijn de verschillen op de beurs tussen de verschillende sectoren ronduit opmerkelijk. De meeste beurzen staan in het rood. Indices zijn echter slechts gemiddelden. Gemiddelden die grote verschillen tussen de aandelen kunnen verhullen. Zo zijn de winnaars van het vorig jaar – groeiaandelen uit de technologie- en farmaciesector -  nogal beroerd uit de startblokken gekomen, maar blijken bijvoorbeeld de financials en energie-aandelen het juist zeer goed te doen. Zijn wij hier getuige van de langverwachte grote draai op de beurs? Van de wraak van de oude economie?

De Fed is de schuldige

De schuldige voor deze omslag in het beurssentiment is zonder enige twijfel de Federal Reserve Board. De centrale bank van de Verenigde Staten is vanwege de omvang van de Amerikaanse economie en de kapitaalmarkt en het belang van de dollar feitelijk ook de centrale bank van de hele wereld. Iedere aanzet tot een beleidswijziging van de centrale bankiers uit Washington is voldoende voor een  aanzienlijke beweging op de beurzen wereldwijd.

De inflatie verrast

Zo heeft de Fed sinds begin vorig jaar stapsgewijs zijn visie op de verrassend sterk oplopende inflatiecijfers steeds moeten bijstellen. Was men aanvankelijk nog van mening dat de gestegen prijzen het gevolg waren van het sterke herstel uit de pandemie en de daardoor gerezen bottlenecks in de economie slechts van tijdelijke aard waren, later heeft men beetje-bij-beetje schoorvoetend moeten toegeven dat de inflatie waarschijnlijk voor langere tijd zal aanblijven. De laatst gemeten inflatie in de Verenigde Staten was 6,8 procent en aanstaande woensdag wordt er door analisten een consumentenprijsindex van 7,2 procent verwacht. Een dergelijke inflatie hebben we sinds 40 jaar niet meer gezien.

De notulen maken beleggers onrustig

Uit de recent openbaar gemaakte notulen van de laatste vergadering blijkt dat de centrale bankiers het lopende opkoopprogramma van staats- en hypotheekobligaties versneld willen afbouwen. In maart zou dan reeds een eerste renteverhoging kunnen plaatsvinden. De Fed gaat uit van drie renteverhogingen dit jaar, maar de markt prijst er inmiddels al vier in. Tegen het einde van volgend jaar zou de rente dan opgelopen kunnen zijn naar 1,5 tot misschien zelfs twee procent. In de zomer zou men zelfs met kwantitatieve verkrapping (QT) kunnen beginnen. Niet zo vreemd dat de markten de laatste weken een nogal onrustige indruk maken.

Do Not Fight The Fed

Nu geldt de Amerikaanse bank doorgaans als de beste beleggingsadviseur die voorhanden is. Het motto op de beurs luidt niet voor niets al decennia Do Not Fight the Fed. Beleggers die zich de afgelopen 13 jaar aan dat motto hebben gehouden zullen daar weinig spijt van hebben gehad. Het ruime monetaire beleid maakte beleggingen in groeiaandelen tot goudgerande investeringen. Zo konden grote technologiefondsen (Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook en Amazon)  uitgroeien tot wat nu de Big Five heet. 

De geldkraan gaat langzaam dicht

De Fed heeft nu echter aangekondigd de geldkraan langzaam te zullen gaan dichtdraaien. Beleggers zouden er goed aan doen hiervan voldoende akte te nemen. Getuige de draai op de beurs doen ze dit ook. Beleggers die deze beleidswijziging van de Fed te lang op zijn beloop laten zouden wel eens tegen gevoelige tegenvallers aan kunnen lopen.

Maar houdt de Fed zijn rug recht?

Er is echter wel één maar. De Fed heeft al eerder – in de herfst van 2018 – geprobeerd het ruime monetaire beleid te verkrappen. Het draaide uit op een pittige correctie op de beurs die pas op kerstavond tot stilstand kwam na een daling van 20 procent. De Fed schrok van het effect van zijn beleidswijziging en kwam snel op zijn schreden terug. De markten kunnen nu wel een hele serie renteverhogingen in prijzen en de Fed kan wel van plan zijn deze daadwerkelijk door te voeren, maar onder zware druk wordt alles vloeibaar. Hoe zullen de beurzen zich houden onder de eerste renteverhogingen? En houden de centrale bankiers dan koers? Een herhaling van 2018 is niet uitgesloten.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten