Auteur: Joop van de Groep  Datum: 17-03-2023

Zalvende woorden Lagarde

Onder aanvoering van de bankencrisis in de Verenigde Staten en de problemen bij de Zwitserse bank, Credit Suisse, is het op de financiële markten deze week behoorlijk onstuimig geweest. De graadmeter voor de beweeglijkheid, de Volatiliteitsindex (VIX), liet deze week intraday uitslagen zien van tientallen procenten zowel naar beneden als naar boven. Voor alle duidelijkheid als deze index stijgt dan neemt de stress op de aandelenbeurzen toe.

Duikvlucht

Eén van de belangrijkste taken van een centrale bank is naast het bevorderen van prijsstabiliteit ook te waken voor financiële stabiliteit. Gisterochtend crashte de koers van het aandeel First Republic Bank. Deze Amerikaanse bank is met 213 miljard dollar aan activa de veertiende bank qua omvang. De grote Amerikaanse zakenbanken zagen de afgelopen dagen de liquiditeiten van de First Republic Bank hun richting uitkomen als gevolg van de val van Silicon Valley Bank. De liquiditeitssteun van 70 miljard dollar door de Fed en JPMorgan afgelopen weekend aan de First Republic Bank was blijkbaar niet voldoende om het vertrouwen te herstellen. Om het financiële systeem in de Verenigde Staten van voldoende liquiditeiten te voorzien is de balans van de Fed deze week met 300 miljard dollar gegroeid.

De Amerikaanse monetaire autoriteiten kwamen gisteravond met de mededeling dat elf niet nader genoemde banken voor een bedrag van 30 miljard dollar aan deposito’s bij de First Republic Bank hebben ondergebracht. Na deze mededeling stopte de duikvlucht van de aandelenkoers van maar liefst 70 procent in slechts anderhalve week tijd. Het ratingbureau S&P verlaagde de kredietwaardigheid van de bank naar junkstatus waardoor beleggers de aandelen bleven dumpen. Ondanks het koersherstel van gisteren, het aandeel sloot uiteindelijk 10 procent hoger, is het nog maar de vraag of de rust gaat wederkeren. Voorbeurs staat het aandeel ruim 6 procent lager omdat de bank het dividend schrapt.

Bankensector nu sterker dan in 2008

Ondanks de onrust op de financiële markten als gevolg van de problemen bij Credit Suisse heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente conform de verwachtingen met 50 basispunten verhoogd. Het besluit is niet unaniem genomen. Een aantal bestuursleden hadden liever wat meer tijd genomen om te kunnen beoordelen hoe de bankencrisis zich verder zou ontwikkelen. ECB-voorzitter Lagarde benadrukte dat er geen signalen zijn van een liquiditeitscrisis in de eurozone. De bankensector is bovendien momenteel sterker dan tijdens de kredietcrisis in 2008. Mocht de financiële stabiliteit wel onder druk komen te staan dan staat de ECB klaar om in te grijpen.

De monetaire beleidsbepalers hebben de verwachtingen ten aanzien van de kerninflatie voor 2023 verhoogd van 4,2 naar 4,6 procent. Zolang de onderliggende inflatie stijgt, zal verdere verkrapping nodig zijn om dichter bij de doelstellingen te komen.

Christine Lagarde hield wat betreft de toekomstige renteverhogingen de kaarten voor de borst. De ontwikkelingen van de inflatie en de economische data zullen van invloed zijn op de toekomstige rentebeslissingen.

De zalvende woorden van Lagarde en de steunoperatie van de Zwitserse centrale bank, middels een lening van 50 miljard Zwitserse frank aan Credit Suisse, zorgden voor opluchting onder de aandelenbeleggers. De Europese indices sloten gisteren 1 tot 2 procent hoger.  

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten