Auteur: Joop van de Groep Datum: 26-02-2021

Zalvende woorden Powell na één dag uitgewerkt

Afgelopen dinsdag en woensdag sprak Fed-voorzitter Jerome Powell met de financiële commissie van het Amerikaanse Congres. In zijn halfjaarlijkse verklaring over het monetaire beleid gaf hij aan dat de centrale bank voorlopig blijft verruimen totdat de Amerikaanse economie voldoende hersteld is van de coronacrisis. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten nog ver verwijderd is van zowel de doelstellingen voor de arbeidsmarkt als voor de inflatie. Door deze zalvende woorden van Powell sloot de Dow Jones index woensdag nog op een nieuw recordniveau.

Winstnemingen

Door de uitlatingen van de Fed-voorzitter worden de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nauwlettend in de gaten gehouden door de beleggers. Gisteren publiceerde het Amerikaanse Ministerie van Arbeid de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen. Het aantal aanvragen daalde met 111.000 naar 730.000 en kwam daarmee aanzienlijk lager uit dan de verwachtte 845.000 aanvragen. 
Op macro-economisch vlak werd ook bekend dat de stijging van de orders voor duurzame goederen (zoals bijvoorbeeld auto’s, consumentenelektronica en meubels) op maandbasis met 3,4 procent veel hoger was dan verwacht. De verkoop van nieuwbouwwoningen in de Verenigde Staten is in januari op maandbasis weliswaar met 1,8 procent gedaald maar op jaarbasis was er sprake van een stijging met 13 procent.

Het positieve economische nieuws en de voortvarendheid waarmee vaccinaties worden uitgevoerd, zorgen ervoor dat de inflatieverwachtingen toenemen.
De rentevergoeding op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties piekte gisteren even op 1,6 procent. De financiële markten werden onaangenaam verrast door de snelle stijging van de kapitaalmarktrente. Het is alweer enige tijd geleden dat de vergoeding op de staatleningen boven het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500 bedrijven (1,57 procent) is uitgekomen. Het adagium “er is geen alternatief voor aandelen” kwam hierdoor even in een ander daglicht te staan. Beleggers besloten om winst te nemen op met name de sterk gestegen technologieaandelen. De Nasdaq sloot derhalve 3,5 procent lager. 

Winstgevend

Coronavaccinmaker Moderna heeft in 2020 een omzet geboekt van ruim 800 miljoen dollar. Het grootste gedeelte van de omzet, namelijk 528 miljoen dollar, bestond uit onderzoekssubsidies voor het coronavaccin. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling van het vaccin lagen veel hoger dan de inkomsten. Het coronavaccin is het eerste product van het biotechnologiebedrijf dat in de markt is gezet. Moderna sloot het boekjaar 2020 af met een verlies van 747 miljoen dollar.
Voor dit jaar ziet het er een stuk zonniger uit. Het bedrijf maakte eerder al bekend te gaan investeren in extra productiecapaciteit waardoor dit jaar tot wel 1 miljard doses kunnen worden geleverd. Momenteel worden er onderhandelingen gevoerd met overheden. Op basis van het aantal afgesloten contracten voor de levering van vaccins, rekent Moderna dit jaar op een omzet van 18,4 miljard dollar. Voor het eerst in haar elfjarig bestaan zal het bedrijf in 2021 winst laten zien. Daarnaast viel de mededeling dat het coronavaccin wordt doorontwikkeld om de nieuwe varianten te bestrijden in goede aarde bij de beleggers. Het aandeel sloot 2,5 procent hoger. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten