Auteur: Jan-willem Nijkamp   Datum: 10-05-2022

 

Zijn beleggers te somber?

Berenmarkt

Na de renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank vorige week liepen de markten aanvankelijk op om vervolgens de neerwaartse trend van de laatste weken weer voort te zetten. En niet zo'n beetje ook. Zo is de AEX inmiddels zo'n 20 procent gedaald sinds de piek van november vorig jaar. Daarmee is de index officieel in een berenmarkt beland. Vooral technologiefondsen liepen harde klappen op. Zo staat de Nasdaq reeds op een verlies van ruim 24 procent dit jaar en staat Neerlands trots ASML zelfs al op 31 procent verlies.

Geen tips meer

Na een jarenlange hausse op de beurs is het sentiment in minder dan een half jaar volledig gedraaid. De oorlog in Oekraïne, de historisch hoge inflatie, de fors oplopende rente en de vrees voor een recessie, het lijkt lang geleden dat er zo'n zware bewolking hing boven de beurzen. Het is dan ook niet vreemd dat het sentiment onder beleggers het meest sombere niveau in meer dan 50 jaar heeft bereikt. Of om met beurscommentator Sven Henrich te spreken: “Om de een of andere reden krijg ik tijdens mijn ritten met Uber de laatste tijd geen tips meer over aandelen en NFT's”.

Consumenten Prijs Index

De meest zwartgallige scenario's worden er dezer dagen over beverige beleggers uitgestort. Beleggers hebben ook nogal wat te verstouwen de laatste tijd. Vooral de torenhoge inflatie baart zorgen. Morgen wordt in de Verenigde Staten het nieuwe Consumenten Prijs Index-cijfer gepubliceerd. Naar verwachting zal het cijfer iets lager uitvallen dan vorige maand, maar met 8,1 procent prijsstijging is het nog steeds erg hoog. De Federal Reserve heeft meer dan duidelijk gemaakt deze inflatie hoe dan ook te zullen gaan bestrijden.

Peak inflation

De oorlog in Oost-Europa, de wereldwijde logistieke problemen, de personeelstekorten en de fors gestegen prijzen van grondstoffen lijken inderdaad reden genoeg voor een voortwoekerende inflatie. Toch lijkt de vaart er bij de prijsstijgingen een beetje uit te raken. Dat kan ook niet anders. Energieprijzen kunnen onmogelijk in het huidige tempo blijven stijgen. Op zeker moment treedt enige stabilisatie op. Er wordt reeds gesproken van Peak Inflation. De inflatie zou zijn hoogste punt reeds bereikt hebben. 

Geloven we de Fed?

Nu hebben gestegen prijzen zelden de neiging weer te gaan dalen, maar het tempo van de stijging gaat na verloop van tijd wel afnemen. En daar baseren de markten zich op, niet op de absolute hoogte. Het is mogelijk dat de markten op dit moment te veel renteverhogingen door de centrale banken inprijzen. Bedenk dat de Federal Reserve in 2018 de markten liet geloven de rente vier keer te zullen gaan verhogen in 2019. Het werden er drie, verlagingen wel te verstaan. Nu prijzen de markten nogal wat renteverhogingen tot einde 2023 in. Zou het?

Tech de gebeten hond

Ondertussen zijn de aandelen van de halfgeleiders – de Philadelphia Semiconductor Index – hard gedaald. Zie ASML. Maar, deze leidende index is de bredere indices de laatste weken relatief aan het outperformen. De halfgeleiders dalen minder hard dan de rest. Zouden ze hun pak slaag reeds achter de rug hebben? Bedenk dat deze index ook eerder onderuit ging dan de brede markt. Technologiefondsen zijn de gebeten hond. In de Nasdaq is het gemiddelde aandeel al ruim 46 procent gedaald. Dertig procent is zelfs al ruim 70 procent gecrashed!

Waarom in mei verkopen als iedereen dat in april al heeft gedaan?

Nu lijkt de ellende nog lang niet voorbij maar zou het grootste gedeelte van de luchtbel niet reeds gebarsten zijn? Is er inmiddels niet zo veel somberheid ingeprijsd dat een – bearmarket - rally op komst lijkt? Of om het bij een bekende beurswijsheid te houden: “Waarom zou je in mei verkopen wanneer iedereen dat in april al heeft gedaan?”.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten