Zomerrally op komst?

Door: Jan-willem Nijkamp - 3 juli 2020
Zijwaarts

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies van drie procent dit jaar. De AEX-index nog maar 5 procent. Beleggers vragen zich in toenemende mate af in hoeverre de koersstijging sinds de coronabodem uit maart gerechtvaardigd is. Er lijkt maar geen einde te komen aan de verrassende herstelrally op de beurzen. Toch is de realiteit iets anders. Een blik op de grafiek van de toonaangevende S&P 500 leert ons namelijk dat deze index zich de afgelopen maand per saldo zijwaarts heeft bewogen. Ja, deze week was een goede, maar volgde op een slechte week. De week daarvoor was wel weer goed, maar volgde eveneens op een mindere week. Het rendement over de afgelopen maand? 0,23 procent. Niet echt het resultaat van een overmatig optimistische beurs.

Het virus nog niet verslagen

Met die koersstijgingen valt het de laatste tijd dus wel mee. En dat is ook niet zo vreemd. De markt zit eigenlijk klem tussen twee tegenstrijdige krachten. Zo kunnen beleggers dagelijks lezen dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten razendsnel oploopt. Gisteren kwamen er maar liefst 53.000 nieuwe gevallen bij. Inmiddels komt meer dan een kwart van de wereldwijde virusbesmettingen uit de Verenigde Staten, terwijl het aandeel van Amerikanen op de gehele wereldbevolking aanmerkelijk lager is. Beleggers zien dat de heropening van de Amerikaanse economie vertraging oploopt. Sterker nog, er vinden her en der nieuwe lockdowns plaats.

Economie herstelt

Aan de andere kant blijkt ieder gerapporteerd macro-economisch cijfer beter te zijn dan verwacht. Nadat eerder het consumentenvertrouwen – niet onbelangrijk in zo’n consumptiegedreven economie – veel beter uitviel dan verwacht bleken er gisteren maar liefst 4,8 miljoen nieuwe banen te zijn bijgekomen. Voor de goede orde, er waren 2,9 miljoen nieuwe banen verwacht. De werkloosheid zakte van ruim 13,3 naar 11,1 procent. In de Europese Unie vielen de inkoopmanagers hoger uit dan ingeschat. Iets wat in China al enige tijd gaande is.

Correctie in de tijd

Getuige de zijwaartse beurs lijken beleggers klem te zitten tussen deze twee tegen elkaar in werkende krachten. Dat is niet ongezond. Het geeft de markt even een adempauze na de forse stijging sinds maart. Een correctie hoeft zich namelijk niet per definitie voor te doen in de vorm van een koersdaling. Een correctie in de tijd is ook mogelijk. Dat laatste lijkt nu te gebeuren. Zo is de relatieve sterkte van de S&P 500-index de afgelopen maand van zwaar overgekocht gezakt naar een meer neutrale situatie. Aandelen worden als het ware koopwaardiger wanneer ze enige tijd zijwaarts bewegen. Wanneer in de betreffende periode de economie namelijk aantrekt worden de koersen relatief aantrekkelijker.

Kwartaalcijfers

Over twee weken barst in de Verenigde Staten het kwartaalcijferseizoen weer los. De bedrijven komen met hun resultaten over het afgelopen tweede kwartaal. De verwachtingen zijn erg laag. Er wordt een winstdaling van 43 procent verwacht voor de 500 aandelen uit de S&P 500. Deze verwachtingen gelden echter uit een tijd dat men nog uitging van een langer durende crisis. De snel herstellende macrocijfers duiden misschien wel op iets anders. Het zou wellicht wel eens mee kunnen vallen. Enkele bedrijven kwamen al vroegtijdig uit met hun rapportage. Xilinx, Micron, Constellation Brands en FedEx kwamen allen met meevallende resultaten.

Zomerrally

Blijkens diverse onderzoeken is het sentiment onder beleggers aan de sombere kant. Daar komt bij dat zowel de overheid als de Federal Reserve de intentie hebben uitgesproken om wanneer noodzakelijk met nieuwe stimuleringsmaatregelen te zullen komen. Bedenk bovendien dat de komende periode tot half juli historisch een zeer goede is op de beurs en ziedaar het smakelijke recept voor een naderende zomerrally. Een zomerrally? Ben je helemaal gek geworden denkt u wellicht? Misschien, maar bedenk dat de beurs nu eenmaal pervers is en zich niets aantrekt van wat de meerderheid van de weldenkende meute verwacht. Beurzen zakken pas wanneer er vrijwel niemand meer te vinden is die negatief gestemd is. Dat moment is voorlopig nog niet aangebroken.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.   

 

Meer relevante berichten

Decreet verpest humeur beleggers

Decreet verpest humeur beleggers

7 augustus 2020

Het beurssentiment vanochtend in Azië was overwegend negatief. Aanleiding hiertoe zijn de oplopende spanningen… Meer...

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

6 augustus 2020

Op zo’n mooie dag als vandaag past het prima om het over zonnebrand te hebben. En dat komt goed uit want… Meer...

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

5 augustus 2020

Niet alleen qua bedrijfskleding begint supermarktketen Albert Heijn steeds meer op KLM te lijken, ook… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: