Auteur: Krist Plaizier       Datum: 20-01-2022

Zonder de producten van Procter & Gamble kunnen we niet

Gistermiddag kwam Procter & Gamble, het grootste concern in persoonlijke en huishoudelijke artikelen ter wereld, met de cijfers over tweede kwartaal (gebroken boekjaar) dat ultimo december afliep. De cijfers versloegen de analistenverwachtingen. De kwartaalwinst kwam 9,6 procent hoger uit op 4,22 miljard dollar. Per aandeel kwam de winst 1 dollarcent hoger uit dan de 1,65 dollar waar de markt op rekende. Vorig jaar bedroeg de winst per aandeel nog 1,47 dollar (+13 procent). De autonome omzet steeg met 6 procent en kwam uit op 21,0 miljard dollar waar er 20,3 miljard dollar werd verwacht. P&G was in staat om de prijzen met gemiddeld 3 procent te verhogen. De andere 3 procent kwam uit hogere volumes. De verkoopvolumes stegen bij alle divisies, maar de divisie Fabric & Home Care sprong er uit met een volumestijging van 7 procent.

De aandeelhouders van Procter & Gamble, waaronder de cliënten van Fintessa, worden weer verwend dit jaar. Het ligt namelijk in de planning om meer dan 8 miljard dollar aan dividend uit te keren. Bovendien zal de winst per aandeel met minder aandeelhouders gedeeld hoeven te worden omdat het bedrijf een inkoopprogramma van eigen aandelen wil lanceren van 9 à 10 miljard dollar.

Verhoogt outlook

Dat we niet zonder de producten van Procter & Gamble (o.a. Ambi Pur, Ariel, Gillette, Pampers, Oral-B, Head & Shoulders, Pantene en Lenor) kunnen ondanks dat alles duurder wordt, blijkt wel uit de zonnige toekomst die het bedrijf dit boekjaar (dat afgesloten wordt per 31 juli 2022) voor zichzelf voorziet. Een analist van RBC Capital Markets vindt P&G dan ook één van de best gepositioneerde bedrijven dat de hogere inflatie met hogere prijzen en productiviteit kan bestrijden. De ondergrens van de omzetgroei werd met 1 procent verhoogd zodat er nu een groei verwacht wordt van 3 à 4 procent. Op autonome basis rekent P&G zelfs op een groei van 4 à 5 procent waar dit eerder nog 2 à 4 procent was. Op de hogere omzet zal de winst per aandeel met 3 tot 6 procent toenemen tot ongeveer 5,91 dollar. Hierbij houdt Procter & Gamble rekening met een toename van 2,8 miljard aan ‘bijzondere’ kosten. De hogere grondstofkosten nemen hiervan de grootste portie voor hun rekening, zo’n 2,3 miljard dollar. Daarnaast verwacht het bedrijf 300 miljoen dollar extra aan transportkosten kwijt te zijn vanwege de logistieke problemen in de wereld. De sterke dollar, waardoor de producten van P&G duurder zijn buiten de Verenigde Staten, zal voor 200 miljoen dollar aan extra kosten met zich meebrengen. De extra kosten zorgen ervoor dat de winst per aandeel 1,10 dollar lager zal uitkomen in boekjaar 2022. 

De cijfers werden gewaardeerd door beleggers. Het aandeel sloot gisteravond 3,4 procent hoger op 162 dollar.

Lagere verkoopvolumes bij Rio Tinto

Als gevolg van personeelstekorten en logistieke problemen kon mijnbouwbedrijf Rio Tinto 3 procent minder ijzererts verschepen vanuit Australië vorig jaar. Maar het bedrijf verwacht dat dit jaar weer goedgemaakt zal kunnen worden. Ook produceerde Rio Tinto vorig jaar 7 procent minder koper en 1 procent minder aluminium. De vraag naar lithium, dat gebruikt wordt voor batterijen in auto’s, nam vorig jaar echter sterk toe. De prijs van lithiumcarbonaat steeg vorig jaar met 413 procent. Daarom kocht het Brits/Australische mijnbouwbedrijf op 21 december jongstleden de Rincon lithiummijn in Argentinië voor 825 miljoen dollar. Rincon is één van grootste, nog te ontwikkelen lithiumprojecten ter wereld. Rio Tinto bezit al langer een lithiummijn in Servië. Maar hiervan verwacht het bedrijf dat het pas in 2027 operationeel zou kunnen zijn. Er is een groot protest van de lokale bevolking gaande omdat men bang is dat het delven van lithium schade zal berokkenen aan het milieu.

Als gevolg van de voortslepende coronapandemie en de aanhoudende transportproblemen in de eurozone en de Verenigde Staten voorziet Rio Tinto lagere economische groei in deze regio’s. De zorgen over de economie zouden effect kunnen hebben op de resultaten van Rio Tinto, zo stelde het bedrijf in het persbericht. Beleggers maken zich echter minder zorgen en verwachten dat Rio Tinto optimaal kan profiteren van de hogere grondstofprijzen. Het aandeel Rio Tinto steeg lekker door op de Londense beurs en staat dit jaar inmiddels al ruim 15 procent hoger.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten