Auteur: Joop van de Groep Datum: 29-03-2019

Zonnig Beursklimaat

De groei van de Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2018 definitief vastgesteld op 2,2%. Eerdere ramingen gingen nog uit van een groei van 2,6%. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 3,4%. De groeivertraging op kwartaalbasis is fors en de algemene verwachting onder economen is dat de vertraging door zal zetten in het lopende kwartaal. Een week eerder zorgde de inverse rentestructuur in de Verenigde Staten en de daling van de tienjaarsrente in Duitsland onder de nullijn voor angst voor een naderende economische recessie. 

Beleggers op Wall Street waren gisteren op hun hoede en de indices daalden aan het begin van de handel als gevolg van de verwachte mondiale groeivertraging. Gaandeweg de handelssessie draaide het sentiment. Persbureau Reuters wist te melden dat China bereid zou zijn om flinke concessies te doen op het gebied van intellectueel eigendom. Vannacht zijn de onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten in Beijing voortgezet.

Prima kwartaal Shanghai

In Azië voerde het optimisme over de hervatting van de handelsbesprekingen de boventoon. De Nikkei-index sloot 0,8% hoger en dit betekent dat het eerste kwartaal wordt afgesloten met een winst van bijna 6%. Het Japanse farmaceutische concern Daiichi Sankyo sloot een overeenkomst met het Britse AstraZeneca voor de ontwikkeling en verkoop van het gepatenteerde kankermedicijn trastuzumab deruxtecan van Daiichi. Het aandeel sloot maar liefst 16% hoger.

Bovenaan het lijstje van grootste stijgers stond de beurs van Shanghai met een stijging van 3,2%. Voor het eerste kwartaal komt dit neer op een stijging van bijna 24% en dat is hiermee het beste kwartaal sinds 2014.

Het Chinese technologieconcern Huawei heeft zijn winst vorig jaar met een kwart zien toenemen tot omgerekend 8 miljard euro. De omzet steeg tot een record niveau van 97 miljard euro, een stijging van bijna 20%. Huawei is inmiddels de op één na grootste verkoper van smartphones ter wereld en sloot nieuwe contracten af met buitenlandse partijen voor de levering van telecomapparatuur voor 5G-netwerken. Dit ondanks de oproep van de Verenigde Staten om Huawei in de ban te doen vanwege vermeende spionageactiviteiten. Huawei Technologies is overigens niet beursgenoteerd.

Galapagos in de schijnwerper

Rond het middaguur behoorde de AEX tot de best presterende Europese aandelenindex. Als de AEX vandaag de winst tot sluiting weet vast te houden dan komt de kwartaalwinst uit op 12%. Biotechnologiebedrijf Galapagos staat volop in de schijnwerpers na positieve testresultaten van het reumamiddel filgotinib. Deze uitkomst is een belangrijke stap in de richting van het op de markt brengen van het medicijn. 
Aandeelhouders reageerden enthousiast op de goedkeuring door de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA en zetten het aandeel rond het middaguur ruim 15% hoger.

Beursintroductie Lyft

Vandaag vindt de beursintroductie plaats van taxi-app Lyft op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq tegen een koers van 72 dollar.  Er worden 30,8 miljoen aandelen geplaatst op de beurs en daarmee wordt de opbrengst van de beursintroductie 2,2 miljard dollar. De marktwaarde van Lyft komt bij de introductiekoers van 72 dollar op 24,3 miljard dollar. In oktober 2017 investeerde Alphabet 1 miljard dollar in Lyft. Het huidige aandelenbelang van Alphabet in Lyft is 5,3%. Dit betekent dat de waarde van het belang met bijna 30% is gestegen naar 1,29 miljard dollar. Deze beursintroductie is de grootste in twee jaar tijd. Lyft is één van de eerste Unicorns, start-ups met een waarde van minstens 1 miljard dollar, die naar de beurs gaan. Andere unicorns zoals Uber, Airbnb, Pinterest en WeWork zullen spoedig dit voorbeeld volgen. De toenemende belangstelling van bedrijven om naar de beurs te gaan, is een prima indicatie voor een gunstig beursklimaat.