Auteur: Martine Hafkamp Datum: 06-07-2020

Zonnige beursdag

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn positief gestemd aan de week begonnen. De Japanse beurs ging met een plus van 1,8 procent de maandag uit. De Chinese beurs deed het nog beter. Meer en meer lijkt het dat China leidend wordt op het wereldtoneel. Zo lijkt het coronavirus daar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Brazilië en India echt onder controle te zijn en trekken de economische cijfers in rap tempo aan. Voor onze cliënten profiteren wij daar direct van door onze belegging in Prosus, dat natuurlijk grotendeels een belegging in het Chinese Tencent is. De koers van het aandeel Tencent is de afgelopen weken met zo’n 20 procent opgelopen en daar profiteert iedere belegger die Prosus in portefeuille heeft, eveneens van.

Ondertussen worden de economische cijfers in Europa ook beter. De industriële orders in Duitsland laten vandaag over de maand mei, de eerste maand na de lockdown, een stijging zien van 10 procent. Hoewel dit een ontzettend mooi groeipercentage is, is het cijfer wel lager dan verwacht. Door analisten werd uitgegaan van een stijging van gemiddeld bijna 15,5 procent, nadat in de maanden maart en april het aantal orders juist met zo’n 37 procent was gedaald. Orders van buiten Europa lieten een stijging zien, maar de gerapporteerde 2 procent laat veel ruimte voor verbetering. Binnen de eurozone namen de orders met het tienvoudige toe. Het cijfer van vandaag laat zien dat er nog een (lange) weg te gaan is en dat terug naar normaal makkelijker gezegd dan gedaan is.

Pennywise….

De Britten zoeken eveneens naar manieren om de economie weer in het zadel te helpen. Daarom heeft volgens de Britse krant The Guardian de regering het plan opgevat iedere volwassene 500 pond en ieder kind 250 pond in de vorm van vouchers te geven. Die vouchers moeten dan worden uitgegeven in die sectoren van de economie die het zwaarst getroffen zijn door de gevolgen van de lockdowns. Dan komen we bijvoorbeeld uit bij de lokale winkeltjes, dus niet online, en….. de Britse pubs die sinds afgelopen weekend weer open zijn. Als we de foto’s die in diverse media verschenen zijn mogen geloven, dan hebben de Britten in groten getale de weg naar de pub al weer gevonden, dus of daar vouchers nog iets extra aan kunnen dan wel moeten bijdragen zonder het risico op nieuwe lockdowns te veroorzaken is nog maar de vraag.

Ondertussen dreigt er een nieuwe grote vis aan Nederland te ontsnappen. Dit weekend hebben we namelijk kunnen lezen dat na Unilever nu ook Royal Dutch Shell overweegt het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Vorige week kondigde het concern al een forse afschrijving aan op de bezittingen. Shell is, net als de andere olieconcerns, midscheeps geraakt door de vraaguitval als de gevolg van de coronacrisis en de door de Saoedi’s gestarte prijzenoorlog. Beide factoren samen hebben tot een fors lagere olieprijs geleid en Shell verwacht niet dat die binnen afzienbare tijd weer fors hoger zal liggen. Nu komt daar dus het nieuws bij dat Shell mogelijk de bakens naar de andere kant van de Noordzee verplaatst. De reden? Het feit dat het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland, dat zo even tussen neus en lippen door in het regeerakkoord was gefrummeld zonder in een van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen te hebben gestaan, van tafel is. De keuze wordt makkelijk als je weet dat in het Verenigd Koninkrijk deze belasting wel op nul staat. Zo bezien lijkt Nederland wel pennywise pound foolish te zijn…