Auteur: Joop van de Groep     Datum: 21-10-2022

Zonovergoten Europa helpt EssilorLuxottica

Het rendement op de tienjaars Amerikaanse staatslening liep gisteren met ruim 10 basispunten op naar 4,24 procent. Dit is het hoogste niveau sinds 2008. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden met 12.000 naar 214.000. Er werd echter rekening gehouden met een stijging van de aanvragen naar 230.000. De nog altijd sterke arbeidsmarkt en de opmerkingen van Philadelphia Fed-voorzitter Patrick Harker dat de Fed door blijft gaan met het verhogen van de rente, waren debet aan de rentestijgingen. Harker vindt de afzwakking van de inflatie teleurstellend en verwacht dat de beleidsrente voor het einde van het jaar ruim boven de 4 procent zal uitkomen. De Fed funds futures voor mei volgend jaar stegen boven de 5 procent.

De oplopende rente zorgde voor een negatief sentiment op Wall Street. Het voortdurende strenge monetaire beleid van de centrale bank doet de zorgen van beleggers toenemen over een naderende recessie.

Stora Enso

Het Fins-Zweeds concern Stora Enso, één van de grootste papier- en verpakkingsproducenten ter wereld kwam vanochtend met de kwartaalcijfers. In het vorige kwartaal steeg de omzet met 15 procent op jaarbasis. Het bedrijfsresultaat steeg met 29 procent en de operationele marge verbeterde met 190 basispunten naar 17,8 procent. De operationele kasstroom steeg met ruim 31 procent naar 639 miljoen euro. Stora heeft een sterke balans. De ratio van de netto schulden afgezet tegen het bedrijfsresultaat is gedaald van 1,4 naar 0,8. Het rendement op het geïnvesteerde kapitaal is met 220 basispunten gestegen naar 22,2 procent. 

Op 8 september jongstleden nam Stora het Nederlandse De Jong Packaging Group over voor ruim 1 miljard euro. Met deze overname wil het Fins-Zweedse bedrijf de omzetgroei versnellen en het marktaandeel in de hernieuwbare verpakkingssector in Europa vergroten.

Ook wordt ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd om de papierfabriek in de Finse stad Oulu te moderniseren om de productie van karton op te voeren. De verwachting is dat de omzet jaarlijks met ongeveer 800 miljoen euro zal toenemen.

Voor het lopende kwartaal waarschuwt Stora Enso voor druk op de winstgevendheid bij de verpakkingsdivisie als gevolg van stijgende energiekosten en de geplande onderhoudswerkzaamheden bij vier fabrieken.

Vanwege de sterke financiële resultaten in het derde kwartaal houdt Stora Enso vast aan stijging van het bedrijfsresultaat in 2022 ten opzichte van vorig jaar.

EssilorLuxottica

EssilorLuxottica, wereldmarktleider op het gebied van lenzen en brillenglazen, kwam vanochtend met een update over de omzet in het derde kwartaal. De totale groepsomzet steeg in het derde kwartaal met 17 procent (constante wisselkoersen) naar 6,4 miljard euro. In Europa steeg de omzet met 9,2 procent geholpen door de sterke verkoop van zonnebrillen. In Noord-Amerika bleef de omzetstijging steken bij 3,4 procent omdat in dezelfde periode vorig jaar sprake was van een sterk kwartaal waardoor de vergelijking nu wat moeilijker is. In de regio’s Asia-Pacific en Latijns-Amerika was er sprake van dubbelcijferige omzetgroei. In Azië werd de omzet gestuwd door de heropening van China. 

In alle regio’s was er sprake van omzetgroei. De retail business waarbij rechtstreeks aan de consumenten wordt verkocht, meldde een recordomzet van 3,365 miljard euro. Dit is een stijging van 8,5 procent tegen constante wisselkoersen op jaarbasis.

EssilorLuxottica heeft zijn financiële doelstellingen herhaald waarbij wordt uitgegaan van een winstgevende (operationele marge van 19 tot 20 procent) jaarlijkse omzetgroei van 4 tot 6 procent. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten