Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 24-11-2020

Zullen de laatsten de eersten zijn?

 

Een vaccin

Twee weken geleden, op maandag 9 november, kwam Pfizer met het bericht te beschikken over een effectief vaccin tegen het coronavirus. Hoewel dit nieuws al enige tijd in de lucht hing, explodeerden de koersen op de beurs. De AEX-index die de vrijdag ervoor nog had afgesloten op een stand van 572 punten liep die dag op naar 593 punten. Alle beurzen wereldwijd reageerden opgelaten. Een week later kwam Moderna met een wellicht nog effectiever vaccin. En deze week liet AstraZeneca weten binnenkort ook over een goed werkend vaccin te zullen beschikken. De AEX staat inmiddels zo’n zes procent hoger en ook andere beurzen blijven niet achter. Toch zijn na twee weken opmerkelijke verschillen te constateren.

De comeback van de verliezers

Zo staat de tot dusver fors achtergebleven Russell 2000-index, voornamelijk kleine waarde-aandelen, sinds 9 november 10,6 procent op winst. De grote winnaar van 2020, de Nasdaq, veel technologie, staat daarentegen op een klein verlies. De Eurostoxx50, veel waarde-aandelen en ook een forse verliezer dit jaar, staat 9,2 procent hoger. Opvallender worden de verschillen tussen de diverse sectoren. Zo staan grote coronaverliezers als de financials en energie respectievelijk 12 en 27 procent in de plus sinds 11/09, terwijl de technologiesector een verlies van 0,8 procent laat zien. De verwachting dat we het virus op korte termijn onder controle zullen hebben creëert winnaars en verliezers op de beurs. Het omgekeerde van wat we dit jaar tot dusver hebben gezien.

Winnaars en verliezers

Zo blijven de koersen van grote coronawinnaars als Amazon, Alibaba, Zoom en Netflix duidelijk achter bij de grote verliezers van 2020, de aandelen uit de oude economie. Met name de sectoren toerisme en vervoer doen het uitzonderlijk goed. En wat te denken van de koersstijging van Koninklijke Olie van 37 procent in de afgelopen twee weken? Is hier sprake van de langverwachte draai van de volgens velen fors overgewaardeerde groeiaandelen naar de zwaar achtergebleven waarde-aandelen? Is dit een geval van de laatsten zullen de eersten zijn?

De Big Five zijn wel erg groot geworden

Beleggers in waarde-aandelen, voornamelijk banken, verzekeraars, energiefondsen en industriële aandelen, hebben ruim tien jaar met lede ogen moeten aanzien hoe ze voortdurend het onderspit moesten delven tegen beleggers in de zogenaamde groeiaandelen, voornamelijk uit de technologiesector. Zo zijn na jaren van oplopende koersen de vijf grootste aandelen – de welbekende Big Five – allen technologiefondsen. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook hebben samen een marktkapitalisatie van ruim 7000 miljard dollar. Voor de goede orde, dat is meer dan de gezamenlijke beursomvang van alle banken en energiefondsen wereldwijd!

Swing of the Pendulum

Zodra waarderingen dergelijke extreme vormen gaan aannemen is een draai in de markt welhaast onvermijdelijk. De Britten hebben hier een mooie term voor, de swing of the pendulum. En door de komst van de vaccins is deze losersrally ook niet zo vreemd. Na een jaar waarin het bedrijfsleven de broekriem fors heeft moeten aantrekken en de consumenten veel hebben gespaard omdat er niet veel te besteden viel, lijkt een spectaculair economisch herstel niet onmogelijk. Wanneer de vaccins tot een normalisatie van de economie zullen leiden zou de vraag weer fors aan kunnen trekken. Waarde-aandelen zullen daar naar verwachting meer van profiteren dan groeiaandelen.

Obligaties doen niet mee

Althans, zo wordt geredeneerd. Want terwijl de aandelen fors op een herstel vooruitlopen doet bijvoorbeeld de obligatiemarkt dat nog niet. De rente op 10-jaars staatsleningen is weliswaar iets opgelopen, maar veel naam mag het niet hebben. De inflatieverwachtingen in de markt duiden slechts op een geringe toename van 1,4 procent op het diepste punt van de pandemie naar nauwelijks 2 procent nu. Met andere woorden, van een groots herstel gepaard gaand met een flink oplopende inflatie lijkt nog geen sprake. Blijft dat zo, dan kan de Federal Reserve de voet nog wel even op het gas houden en hoeft ze de rente nog niet te gaan verhogen. Ook de aanstaande Minister van Financiën – Janet Yellen – merkte op dat de rente nog wel even aan de lage kant kan blijven.

Sweet spot

Effectieve vaccins, een economisch herstel in 2021, een stimulerende centrale bank, langdurig lage rentes, de beurs lijkt een sweet spot binnen te gaan. Alleen lopen beleggers nu wellicht wat te hard op de zaak vooruit. Ze kunnen beter nog geen afscheid nemen van technologie. De tijdens de crisis versnelde digitalisering zal nooit meer verdwijnen, hooguit wat snelheid verliezen. En wanneer de rente nog lang laag blijft, zijn groeiaandelen uit de technologiesector nog steeds interessant.