Big tech heeft nog steeds momentum

Door: Martine Hafkamp - 10 februari 2020

De vijf grote technologiefondsen – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook – hebben een enorm aandeel gehad in het mooie rendement dat de S&P 500 de afgelopen tijd heeft gerealiseerd. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de Grote Vijf samen goed zijn voor maar liefst 17% van de totale marktkapitalisatie van die S&P 500.

De marktwaarde van Apple is momenteel zelfs groter dan de DAX. En dan hebben we het alleen maar over de grootste vijf. Want de technologiesector als geheel heeft een weging van 24,2% in de index.

Bedenk dat de (nieuwe) sector Communicatie daar in 2018 uit is gefilterd. Deze sector (o.a. Alphabet en Facebook) is goed voor 10,5%. Zouden beide sectoren samengevoegd worden, dan is het aandeel dus bijna 35%. Dat is vergelijkbaar met het aandeel van technologie op de top van de internetbubbel van 2000.

Solide fundamenten

Is er nu wederom sprake van een luchtbel in de techsector? Nee, iedere vergelijking met 20 jaar geleden gaat nu mank. Zo overtrof Apple recent de torenhoge winstverwachtingen van de markt. De winst per aandeel bleek maar liefst 60% hoger dan de taxatie van analisten. Microsoft deed er niet voor onder met ongekende blow out-numbers. Vooral de groei in de cloud deed beleggers watertanden.

Bij Amazon dachten ze; dat kunnen wij ook, en de onderneming rapporteerde cijfers die de koers met 10% deden exploderen. En die koers was al niet erg achtergebleven de laatste tijd. Beleggers in Facebook en Alphabet reageerden enigszins teleurgesteld op de recente cijfers, hoewel beide bedrijven aanzienlijk meer winst publiceerden dan verwacht. Alleen de omzetten groeiden iets minder. Hoe dan ook, de koerswinsten worden wel degelijk ondersteund door solide fundamenten.

Geen garanties

De koerswinsten hadden dus een belangrijk aandeel in de stijging van de S&P 500. Daarmee was deze een lichtend voorbeeld voor indices over de hele wereld. Nog niet zo lang geleden zag het er echter minder rooskleurig uit. Zo crashte Apple met niet minder dan 40% in het laatste kwartaal van 2018. Ook Facebook en Amazon verloren respectievelijk 43 en 34%. Microsoft hield nog enigszins stand met een verlies van 19%.

Zorgen over afnemende iPhone-verkopen, privacy-kwesties rond Facebook, presidentiële druk op Amazon en toenemende druk van de autoriteiten in zowel Europa als de Verenigde Staten op de grote techbedrijven droegen daaraan bij.

Glamouraandelen

In een klimaat van zeer lage rentes gingen beleggers echter weer op zoek naar stabiele groeiers. Big Tech blijft zo het uithangbord van de bullmarket die sinds 9 maart 2009 gaande is.

Dat was de bodem en daarmee het dieptepunt van de kredietcrisis. Sindsdien werd de aandelenmarkt vooral gedragen door snelgroeiende glamouraandelen. De titel FANG-aandelen werd geïntroduceerd: Facebook, Amazon, Netflix en Google. Later werd die groep uitgebreid tot FAANG, inclusief Apple.

De cijfers zeggen eigenlijk genoeg. Mocht u tevreden terugkijken op de verdrievoudiging van bijvoorbeeld de AEX-index in deze periode, let dan even op. Apple steeg met ongeveer 2600%, Amazon met krap 3300%, Microsoft met ruim 1000% en Google met een kleine 900%. Een belegger die de Amerikaanse techsector links laat liggen heeft erg veel rendement gemist.

Nieuwe economie

Het argument tegen deze aandelen is dat ze te duur zijn. Steeds weer wordt er gesteld dat de S&P 500, mede door toedoen van deze fondsen, veel te duur is, in elk geval duurder dan Europese aandelen. Daarmee wordt toch licht vergeten dat een derde van de S&P 500 bestaat uit internet- en technologiebedrijven. In Europa is dat 10%.

De Amerikaanse beurs heeft nu eenmaal een veel grotere blootstelling aan lucratieve sectoren. Het gemiddelde rendement op geïnvesteerd kapitaal van een bedrijf uit de S&P 500 ligt met 13,5% aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 10% in Europa.

Dat is ook niet zo vreemd. Bedenk dat de Europese indices vol zitten met oude economie: auto’s, energie, chemie en financials, allemaal sectoren met lagere marges en een hoge kapitaalintensiteit. Beleggers die denken dat Europa de Verenigde Staten zal inlopen gaan uit van een verbetering van het klimaat voor Europese beursfondsen of het plotseling ontstaan van Europese internetgiganten. Die kans lijkt echter niet erg groot.

Voorlopig defensief

Zonder een paar van de Amerikaanse techgiganten in de portefeuille wordt het als belegger moeilijk de index ook maar enigszins bij te houden. Al was het maar omdat in dit klimaat van historisch lage rente beleggers op zoek gaan naar enigszins zekere groei.

Daarmee krijgen de techfondsen steeds meer het predicaat defensief. Want waar heb je als belegger, ook in mindere tijden, de meeste zekerheid dat je groei krijgt voor je euro (of dollar)? Juist, bij bedrijven als Apple, Microsoft en Amazon.

Komt er aan deze opmars van Big Tech dan nooit een eind? Ongetwijfeld wel. Met 100% groeien vanaf een beurswaarde van ongeveer 10 miljard dollar is immers eenvoudiger dan vanaf een beurswaarde van 1.000 miljard dollar. De markt is niet oneindig groot en eens komt het moment dat de koek (bijna) op is.

Wanneer beleggers deze fondsen helemaal als een zekerheid gaan beschouwen wordt het waarschijnlijk gevaarlijk. Niets is immers zeker op de beurs.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Booking komt met beter dan verwachte cijfers maar is voorzichtig over het lopende kwartaal

Booking komt met beter dan verwachte cijfers maar is voorzichtig over het lopende kwartaal

27 februari 2020

Gisteravond, na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, kwam online reisbureau Booking Holdings met de… Meer...

Rio Tinto behaalt hoogste winst in 8 jaar

Rio Tinto behaalt hoogste winst in 8 jaar

26 februari 2020

We kondigden het gisteren al aan op deze plek, vanochtend kwam het Australische mijnbedrijf Rio Tinto… Meer...

Even rustig ademhalen…

Even rustig ademhalen…

25 februari 2020

Nadat de beurzen gisteren in Europa gemiddeld met 4 procent daalden, zagen we hetzelfde beeld, zij het… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: