Datum: 05-01-2024

 

Buy the dip

Over ruim een week zijn er verkiezingen in Taiwan, het eiland dat al jaren door China wordt beschouwd als afvallige provincie. Op 13 januari zullen de Taiwanezen zich uitspreken over of ze wel of geen toenadering willen zoeken tot China. 

De huidige regering van de Democratische Progressie Partij (DPP) van president Tsai Ing-wen heeft zich de afgelopen regeringsperiode altijd flink afgezet tegen het communistische China. De oppositiepartij Kuomintang (KMT) aan de andere kant wil zich inzetten voor een vriendelijkere houding naar China, al is de partij geen voorstander van de inlijving die China voor ogen heeft. Van oorsprong is de KMT ook Chinees. De oprichters van de partij waren nationalistische Chinezen die zich hebben teruggetrokken op Taiwan toen zij verdreven werden door de communisten van Mao Zedong. 

Inflatie houdt kiezers bezig

De Taiwanese kiezer brengt volgende week een stem uit op de nieuwe president en voor een nieuw parlement. De president kan dus in theorie van een andere partij zijn dan de regeringspartij. Wie er zal gaan winnen is nog ongewis.

Duidelijk is sowieso dat de Taiwanezen het geruzie met China beu zijn, maar dat de kiezers toch meer bezig zijn met de inflatie, de vrijwel onbetaalbare woningen en de niet stijgende lonen. Aangezien de huidige regering daar de afgelopen jaren niets aan heeft verbeterd, zou dit kiezers kunnen verleiden om te stemmen op de KMT of een andere oppositiepartij.

China’s leider Xi Jinping bezigt steeds ferme taal richting Taiwan. Waar hij het eerder nog had over Taiwanezen als leden van dezelfde familie, sprak hij in afgelopen nieuwjaarsreceptie over een onvermijdelijke aansluiting van Taiwan bij China. Tijdens de ontmoeting met Biden afgelopen november zei hij dat vrede prima is, maar dat op een gegeven moment wel naar een oplossing bewogen moet worden. 

Jaar van de Draak

Het is dit jaar het ‘Jaar van de Draak’ in China. De draak staat voor macht en fortuin. Xi zal zijn macht willen laten gelden. Ook staat de draak voor het nastreven van grote doelen en voor vastberadenheid om deze doelen te behalen. Daar staat voor de Taiwanezen tegenover dat de draak ook voor bescherming en geluk staat, en symbool is voor kracht en moed. Ondertussen dreigt China steeds meer de economische sancties die het hanteert ten opzichte van Taiwan aan te zullen scherpen.

De verkiezingen in Taiwan zijn erg belangrijk voor de Westerse (tech)wereld. Vooral natuurlijk omdat de grootste chipmaker ter wereld, TSMC, van Taiwanese origine is. Taiwans chipindustrie is van cruciaal belang voor de hele wereld. Maar ook zal de verkiezingsuitslag van belang zijn voor de verhouding tussen China en Taiwan en vervolgens voor de verhouding tussen China en de Verenigde Staten die zich immers gecommitteerd hebben als beschermer van Taiwan. 

Duidelijke opiniepeilingen

Ook voor de (relatieve) rust op de Zuid-Chinese Zee is de verkiezingsuitslag belangrijk. Een derde van alle maritieme olietransporten en de helft van al het LNG wordt verscheept via deze zee ten zuiden van Taiwan. De kans op oorlog is kleiner wanneer de KMT wint, maar zoals gezegd de uitslag is ongewis. Volgens president Tsai is het geheel aan het volk. 

Opiniepeilingen geven aan dat ongeveer de helft van de Taiwanezen onafhankelijk wil blijven van China en wil ongeveer een achtste van de bevolking zich juist aansluit bij het vasteland. De rest vindt de huidige status quo inclusief de huidige spanningen wel best.

Advies blijft hetzelfde

De verkiezingen en de ongewisse uitslag ervan verhoogden de onzekerheid voor (tech)beleggers. Onzekerheid is slecht voor de handel. Een aantal beleggers haalt, in afwachting van de ontwikkelingen, daarom nu (tijdelijk) het geld van tafel. Dat kan de koersen van technologieaandelen waarschijnlijk verder onder druk zetten. Maar natuurlijk blijven de kansen voor de techsector gewoon overeind staan. Het advies aan hen die vorig jaar de techrally gemist hebben blijft dan ook: buy the dip!