Auteur: Jan Bouius Datum: 29-07-2020

Afwachtende houding…

Beleggers op Wall Street vonden het gisteren wel even goed en leverden de winst van de dag ervoor in. In afwachting van het rentebesluit van de Fed vanavond kijken zij liever even de kat uit de boom. Waarschijnlijk wordt het een non-event, want niemand rekent erop dat de Fed belangrijke beleidsbeslissingen zal aankondigen, maar wie weet biedt de toelichting erbij van Jerome Powell nieuwe inzichten.

Interessanter wordt wellicht de hoorzitting van Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg en Sundar Pichai voor het Amerikaanse antitrust comité vanavond. De topmannen van de welbekende techgiganten Amazon, Apple, Facebook en Alphabet zullen zich moeten verantwoorden voor hun marktmacht; of ze de concurrentie niet te veel om zeep helpen. Velen zouden deze bedrijven liever hun macht ontnemen door ze op te breken, maar of de Verenigde Staten dat daadwerkelijk doen nu ze met China nek aan nek liggen in de strijd om wereldwijde technologische dominantie is nog maar de vraag. In afwachting van deze ondervragingen kunnen beleggers even in ‘alle rust’ de kwartaalresultaten van de bedrijven doorspitten. Die zijn per saldo niet goed, maar wel vele malen beter dan verwacht.

McDonalds heeft ergste achter de rug

Dat de kwartaalcijfers van McDonalds gisteren niet bepaald een Happy Meal waren, blijkt wel uit de koersdaling van 2,5 procent. Toch waren er voldoende lichtpunten te bespeuren die erop duiden dat het ergste achter de rug is voor McDonalds.

Om met het zuur te beginnen; de hamburgergigant zag de vergelijkbare verkopen in het tweede kwartaal met 23,9 procent dalen. Dat was een grotere daling dan de analistenverwachting van 22,8 procent. Daarbij nam de winst per aandeel ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 68 procent af tot 66 dollarcent waar de analisten gemiddeld op 74 dollarcent hadden gerekend. Het tijdelijk sluiten van restaurants, het ondersteunen van de franchisenemers door het coveren van niet betaalde rekeningen, uitgestelde huren, extra bescherming voor werknemers, bedorven voorraden in distributiecentra en noem maar op, het kost allemaal geld.

In de loop van het kwartaal ging het wel steeds meer de goede kant op. Was er wereldwijd in april slechts 75 procent van de restaurants geopend, in juni lag dat op 96 procent en in de Verenigde Staten zelfs op 99 procent. Vertoonden de same-store sales in de Verenigde Staten in april nog een daling van 19 procent, in de maanden mei en juni waren ze nog maar 5 en 2,3 procent lager. McDonalds profiteert van het grote aantal drive-thru’s, waar momenteel 90 procent van de verkopen plaatsvindt. Het aantal klanten dat langskomt ligt nog wel lager, maar dat wordt meer dan gecompenseerd doordat het gemiddelde bedrag op de rekening aanzienlijk hoger is door het toegenomen aantal familie orders.

Analisten lijken zich dan ook niet al te veel zorgen te maken ondanks dat de situatie nog verre van normaal is. Sterker nog, naar aanleiding van de cijfers is het gemiddelde koersdoel zelfs iets gestegen van 208,16 dollar naar 210,90 dollar. Tel daar een dividendrendement van 2,5 procent bij op en je hebt een mooi recessiebestendig aandeel om deze moeilijke tijd door te komen.

Rio Tinto beter dan verwacht

Eergisteren kondigde Rio Tinto nog een mooie goudvondst aan, vandaag trakteert het de beleggers op beter dan verwachte halfjaarcijfers. De mijnbouwer heeft over het eerste halfjaar een onderliggende winst behaald van 4,75 miljard dollar, waar analisten op 4,3 miljard dollar hadden gerekend. Ondanks dat dit op jaarbasis een daling is van 3,7 procent verhoogt Rio Tinto het interim-dividend van 1,51 dollar naar 1,55 dollar per aandeel, waar veel andere bedrijven het dividend juist verlagen, dan wel schrappen. Wat betreft de beter dan verwachte resultaten is veel te danken aan het V-vormige herstel in China. Uit dat land was de vraag naar staal buitengewoon hoog. Daarnaast spelen de corona problemen bij de Braziliaanse concurrent Vale de Brits-Australische mijnbouwer flink in de kaart. Hierdoor is de ijzerertsprijs al geruime tijd boven 100 dollar gestegen terwijl Rio Tinto slechts voor de winning ervan een kostprijs heeft van 14-15 dollar. Meer dan 50 procent van de omzet en 90 procent van de winst wordt met de delving van deze grondstof behaald. Het bedrijf tornt niet aan de eerder afgegeven outlook. Beleggers weten het nieuws te waarderen en zetten het aandeel 1,5 procent hoger op een verder flauwe beurs.