Auteur: Krist Plaizier Datum: 30-09-2021

Amerikaanse ambtenaren mogelijk de dupe van politieke spelletjes

De kans is groot dat vele Amerikaanse ambtenaren morgen thuis zullen blijven omdat de Amerikaanse overheid diverse overheidsdiensten zal moeten sluiten. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat staan de Democraten en Republikeinen weer eens tegenover elkaar en worden er spelletjes gespeeld voor politiek gewin. De ‘midterms’ (verkiezingen voor een deel van het Congres) komen er immers aan. Maar er staan een aantal belangrijke beslissingen op de rol. De belangrijkste is de begroting voor het volgende fiscale jaar, welk officieel per 1 oktober, morgen dus, begint. Daarnaast is het leenplafond weer bereikt en moet dit, voor de zoveelste keer, omhoog. Zonder een hoger leenplafond mag de Amerikaanse overheid niets meer lenen en is er geen geld om ambtenarensalarissen te betalen, pensioenuitkeringen te doen of zelfs rente te betalen op de bestaande schuld. Dit laatste moet natuurlijk te allen tijde voorkomen worden. Zouden de Verenigde Staten dit niet doen, dan verliest het land haar kredietwaardigheid en wordt lenen (fors) duurder.

Officieel hebben de Democraten een meerderheid in het Congres en kunnen ze zonder hulp van de Republikeinen een (tijdelijke) wet aannemen om een ‘shutdown’ te voorkomen. Maar de Democraten willen de verhoging van het schuldenplafond en de begroting voor volgend jaar koppelen aan een tweetal andere wetten die aangenomen moeten worden. Het gaat hier om de infrastructuurwet van president Biden om (nu) 550 miljard dollar vrij te maken om bijvoorbeeld wegen, bruggen en internet te verbeteren. Daarnaast willen de Democraten ook goedkeuring in het Congres voor de sociale plannen van president Biden á 3,5 miljard dollar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het invoeren van kinderbijslag, klimaatmaatregelen en betere kinderopvang. De Republikeinen zien deze wetgeving echter helemaal niet zitten en zeggen dat de Democraten het maar alleen moeten doen. Als het dan een fiasco wordt, kan dit alleen de Democraten worden aangerekend.

Volgens Chuck Schumer, Democraat en meerderheidsleider in de Senaat, is er afgelopen nacht een voorlopig akkoord bereikt zodat de Amerikaanse overheid voldoende middelen heeft tot 3 december. Vandaag zal daarover gestemd worden. Mocht er toch een ‘shutdown’ komen dan is dit de 21ste keer sinds 1976. De laatste keer was in 2018 dankzij Trump omdat hij toen geen geld kreeg van het Congres voor de financiering van zijn Mexicaanse muur. Deze shutdown duurde 35 dagen en kostte toen 11 miljard dollar.

De Amerikaanse Minister van Financiën, Janet Yellen, waarschuwde de politici in Washington en drong aan op een akkoord. Volgens haar lukt het de Amerikaanse overheid met wat kunst en vliegwerk tot 18 oktober om aan de schulden te voldoen, daarna zullen de Verenigde Staten ‘in default’ (wanbetaling) moeten gaan. Een extreme marktreactie zou dan het gevolg kunnen zijn. 

ABB komt met snelste accu-oplader ter wereld

Bij Fintessa beleggen we al langer in het in Zwitserland genoteerde technisch installatiebureau ABB voor onze cliënten. Het bedrijf komt uit een forse reorganisatie en timmert nu weer goed aan de weg. De opbrengst van de verkochte bedrijfsonderdelen wordt besteed aan het inkopen van eigen aandelen en een aantrekkelijk dividend van 2,5 procent. ABB is één van de grootste producenten van robots voor de industrie en is een vooraanstaande partij voor het automatiseren van bedrijven en het installeren van productiestraten. Zeer profijtelijk voor ABB is dat Europese overheden en autobouwers nu stimuleren om minder afhankelijk te worden van Azië door in Europa een eigen chipindustrie en accu-industrie te starten, want ABB krijgt veel opdrachten bij de bouw van dit soort fabrieken. Al sinds 2010 is ABB bezig met elektrificatie van vervoer. Inmiddels is het bedrijf wereldmarktleider in het bieden van een ‘EV-infrastructure’ voor auto’s, bussen, trucks, treinen en zelfs schepen.

Vandaag lanceert ABB de snelste accu-oplader ter wereld, de Terra 360. Na slechts 3 minuten laden kan men alweer 100 kilometer rijden met een elektrische auto. De oplader kan bovendien 4 auto’s tegelijk laden. Daarmee is de laadpaal ideaal voor publieke oplaadstations, bij het wegrestaurant en voor het wagenpark van bedrijven. De Terra 360 heeft een output van 360 kW en kan een auto volledig opladen in minder dan 15 minuten. Dus even winkelen of een hamburger halen en je kunt weer op weg met een volledig opgeladen auto. De laadpaal is eind 2021 te leveren in Europa. In 2022 zal dit het geval zijn in de Verenigde Staten, Latijns Amerika en Azië.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.